Dostupni linkovi

Ekološki protest u Kuršumliji


Miloš IVANOVIC

''Fabrika Kopaonik ispušta otrovne materije u reku Banjsku koja je sada stopostotno mrtva reka. Iz nje se oseća jak smrad koji ne može da se trpi.''

''Svake noći se ispuštaju te otpadne vode i mi od tog smrada praktično ne možemo da živimo,'' kazali su neki od učesnika jučerašnjeg protesta u Kuršumliji.

Pre meseca dana Vodoprivredna inspekcija je nakon velikog pomora riba u reci Toplici zabranila drvnom kombinatu Kopaonik da ispušta otpadne vode u reku Banjsku. U medjuvremenu, u Kopaoniku tvrde da su uradili novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda i da su prestali sa ispuštanjem nedozvoljenih materija u reku. Medjutim, gradjani okupljeni na jučerašnjem protestu kažu da je došlo i do zagadjenja vazduha i da se iz ovog kombinata svakodnevno iz dimnjaka emituje garež koji prekriva krovove kuća a ulazi i u same domove stanovnika Kuršumlije.

''Nije problem samo reka, nama je problem i vazduh. Svakodnevno iz vazduha padaju opiljci.'''' To je kaо prašina, okom golim vidiš kako to seje, rekli su učesnici ovog ekološkog protesta.''

Zbog svih ovih problema nekoliko stotina gradjana je uputilo peticiju lokalnom ekološkom inspektoru ali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Takodje, drvni kombinat Kopaonik posetila je i načelnica ekološke inspekcije iz Niša Ljiljana Stojanović. Nakon obilaska Kopaonika ona nam je kazala da nije mogla da ustanovi da li se iz ovog preduzeca ispuštaju otrovne materije koje truju reku i vazduh u gradu. Medjutim, ona je istakla da ovom prilikom nije uziman uzorak vode a nije ni meren nivo zagađenosti vazduha.
XS
SM
MD
LG