Dostupni linkovi

Posrednička misija će biti teška


Posrednička trojka će podržati one predloge oko kojih se Priština i Beograd budu složili, rekli su u Prištini predstavnici Kontakt-grupe posle sastanka sa čelnicima institucija i Pregovaračkim timom. Predstavnik SAD u Posredničkoj “trojci” Frenk Vizner izjavio je da će posao strana u pregovorima biti da iznose ideje, dok će posrednici tražiti način da se postigne konsenzus:

“Mi kao trojka imamo zadatak da pokušamo da izgradimo mostove i pronađemo način da se postigne konsenzus u regionu u interesu mira. Mi ćemo se složiti sa onime oko čega se strane budu složile. Mi nismo ovde da donosimo predloge, već da pomognemo da se postigne konsenzus.“

Predstavnik EU u trojci Volfgang Išinger izjavio je da je budućnost Kosova od velike važnosti za EU, koja je politički, finansijski i vojno angažovana na Kosovu. Išinger je kažao da misija Kontakt-grupe neće biti lak posao:

“Mislim da je ovo dobar početak za nešto što smatram da nije laka misija, ali ovi prvi razgovori su korisna osnova za intenzivne pregovore koji predstoje u narednim nedeljama i mesecima.“

I ruski predstavnik u trojci Aleksandar Bocan-Harčenko je ocenio da će posrednička misija biti teška, ali da će se raditi na postizanju kompromisa, koji bi bio potvrđen u UN:

“Mi ćemo pomoći da se postigne kompromisno rešenje, sporazum Beograda i Prištine, kako bi se omogućilo da SBUN donese odluku u skladu sa međunarodnim pravom.“

Članovi Pregovaračkog tima preneli su predstavnicima Kontakt grupe da ne može biti pregovora o nezavisnosti a ni menjanje plana Martija Ahtisarija. U dokumentu, koji je predat posrednicima, kaže se kako Priština očekuje da će se Kontakt grupa pridržavati svojih principa, usvojenih 2005. godine, koji ističu da nema povratka na stanje pre 1999. godine, nema spajanja Kosova sa nekom teritorijom i nema podele.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da će Priština konstruktivno sarađivati kako bi se u roku od 120 dana pregovori okončali:

“Jasno smo izrazili naše stavove da se o nezavisnosti ne može pregovarati da se ne može narušiti teritorijalni integritet Kosova, te da se predlog Martija Ahtisarija neće menjati.”

Sejdiu je kazao da kosovski tim pruža sve garancije za život manjina a posebno Srba na osnovu međunarodnih standarda, te da će se zalagati za dobrosusedske odnose sa zemljama u regionu.

Posrednička trojka je pozvala strane da sarađuju. Oni su rekli da će najkasnije do 10. decembra sačiniti izveštaj o pregovorima i predati ga Kontakt-grupi, koja će ga zatim dalje podneti generalnom sekretaru UN. Posrednici su istakli da se mora brzo delovati, te da će se razgovori nastaviti sa Prištinom i Beogradom, ali i u međunarodnoj zajednici.
XS
SM
MD
LG