Dostupni linkovi

Pred zabranu uvoza poskupljenje "polovnjaka"


Na bjelopoljskoj carinarnici, u dijelu u kome se carine i uvoze polovni automobili, življe je nego obično. Mnogi građani i uvoznici preprodavci koriste mjesec dana ostavljen od strane Vlade Crne Gore da naruče iz inostranstva i prije 22. avgusta ocarine polovne automobile starije od sedam godina i bez ekološkog standarda Eko3, što poslije toga roka neće moći biti moguće. Prema podacima iz carine, za samo dvije nedjelje uvezeno je oko 3.000 vozila. Očekuje se da u naredne dvije nedjelje doputuje još najmanje toliko, što je višestruko više u odnosu na dosadašnji uobičajeni mjesečni uvoz ovih vozila.

Znatno veća ponuda nije oborila cijene već u one, naprotiv, porasle za dvadesetak odsto jer je zbog vladine odluke naglo povaćana i potražnja. Trgovci automobilima Enko Čelebić i Beka Kolić kažu da je kretanje cijena u ovom času teško predvidjeti:

„Poskupljala su auta za nekih 300, 400 eura nego što je to bilo, na primjer, prije dva, tri mjeseca“.

„Najviše zavisi od srbijanskog tržišta. Ukoliko Srbijanci dozvole preregistraciju motornih vozila registrovanih u Crnoj Gori, tada će doći do porasta cijene“.

Damir Martinović, trgovac automobilima:

„Pošto se bliži kraj registracije, normalno je da vozilima mora da skoči cijena. Do 22. su svi skočili, ta vozila koja imaju strana vozila da registruju i ko je imao brata, sestru u inostranstvu, svi su krenuli odozgo i prije nego što su htjeli 15., 20. ili 1. da krenu septembra svi su krenuli 1. avgusta da bi stigli da registruju i ocarine vozilo“.

Dobri poznavaoci prilika na tržištu polovnih vozila Kolić, Čelebić i Martinović tvrde da će ključni faktor kretanja cijena, popularnih starih polovnjaka, suštinski odrediti politička odluka Vlade Srbije u kojoj se na crnogorskim tablicama, neki procjenjuju, vozi više od 100.000 hiljada automobila. Oni pretpostavljaju da će ta vozila ostati u Srbiji, a u protivnom, kaže Kolić:

„Ne daj Bože da dođe do povratka. Da se vrati 50.000 to bi bilo katastrofalno. Za građane bi super bilo, ali đe bi se povratilo 50.000 vozila, taj krš toliki da dođe. U Crnoj Gori se već posjeduje oko 150.000 je auta ušlo u Crnu Goru. Po onom sertifikatu koji pokazuje Mašinski fakultet, došlo je ovdje 150.000 automobila za četiri godine. Preko 150.000 hiljada vozila je uvezeno. Đe bi došlo tih 50.000 iz Srbije? Ne kažem 80.000, nego 50.000“.

Enes Čelebić:

„Sada je trenutno mali rok za registraciju vozila ostao i manje je auta u ponudi. Sada su auta zbog toga poskupljala. Opet sve zavisi od tržišta u Srbiji“.

Znatan broj automobila koji se danas uvoze u Crnu Goru završava kod vlasnika u Srbiji, što ukazuje na vjerovatnoću da će tamošnja Vlada ipak dati mogućnost da se oni tamo legalizuju, a srbijanski kupci koriste i ovu posljednju „rupu“ u zakonu da bi se domogli jeftinijeg automobila, mada su i tamo cijene dvostruko porasle, kaže Kolić:

„Beogradsko tržište - auta sa crnogorskim tablicama su skuplja nego kod nas i to od 500 do 700 eura. Oni i dalje potražuju, ali potražuju vozila koja su registrovana prije referenduma“.

RSE: Mogu li ja da zaključim da veliko srbijansko tržište ključnu ulogu igra na crnogorskoj berzi automobila?

KOLIĆ: To što kaže to je ispravno totalno sve. Sve zavisi od srbijanskog tržišta kako će oni postupit sa registracijom.

A za nekoliko godina, kada i danas već stari automobili dodatno ostaraju i postanu prihvatljivi za one siromašnije kupce kakvih je sada u Crnoj Gori najveći broj, Evropa će uvesti Euro4, a valjda će i u Crnoj Gori doći do tržišnih noviteta, pretpostavlja Čelebić, koji smatra da će jeftinijih vozila na našim drumovima biti još dugo na zadovoljstvo onih najbrojnijih koji za nešto skuplje ne bi mogli izdvojiti novac:

„To je prosto nepredvidljivo šta će bit' za dvije godine. Sigurno će država i povlašćene auto kuća koje prodaju nova vozila imati obzira prema standardu u Crnoj Gori i ta će auta sigurno davati povoljnije na kredit. Sigurno će se lakše dolaziti do auta nego što je sada.“
XS
SM
MD
LG