Dostupni linkovi

Bošnjački roštilj ugasio srpski kanader


Gledala je kako se vatra približila njenom imanju u Istočnoj Hercegovini. Djecu je već sklonila dolje kod susjeda. Kroz glavu joj je prolazilo šta je sve već sklonila – sve novce koje ima, putovnicu, stare slike, obiteljski nakit i vlasnički list (to je bila zaboravila kad je posljednji put bježala prije 15 godina). Nije se mogla sjetiti ničega što bi mogla zaboraviti. Najbliži su vatrogasci iz grada gdje vlast drže Hrvati. Hoće li doći da gase srpsku kuću? Stari hrast je već izgorio. Sjećala se kako se sa ocem tu igrala i kako se sakrivala u njegovoj hladovini. Vjetar nije bio naročito jak i ako dodju na vrijeme moglo se dosta spasiti.

Meteoroloski stručnjaci u Londonu su danas objavili da će 2009-a godina biti najtoplija godina u povijesti, toplija nego 2007-a. Razlozi su naravno u onome što se zove globalno otopljenje. Izvještaj je jutros već na stolovima vlada raznih zemalja i jutros će mnoge od njih razgovarati šta treba učiniti da se ta godina sačeka spremna. Ista je informacija i na stolu direktora fabrike gdje se proizvode kanaderi. Znao je da je to šansa da poveća proizvodnju i poveća profit. Razmišljao je kako to da postigne.

On je bio siguran da vatra neće doći do njegove kuće, ali je vidio da mu komšije pakuju namještaj na konjska kola. Zahvaljivao je Alahu što mu je kuća sa ove strane riječice i još više što još nema vjetra. Upregnuo je svoja kola da pomogne komšiji ovog Srebreničkog sela. Pitao se hoće li Srbi doći da gase bošnjačku kuću.

Čitajući ovih dana izjave u vezi sa požarima u Bosni i Hercegovini prepoznajem kako se opet odvija ista ona retorika koja se odvijala na svakom, iole ozbiljnijem, problemu sa kojim se BiH susreće. Nije važno što je zaposlenost 40% - bitno je koliko je dobar Bošnjak, Hrvat ili Srbin. Nije važno što jedinstvena policija znači velike uštede – važno da to bude “naša” policija. Tako je sad i sa požarima. Niko ne govori da je vatrogasaca malo, da im je oprema loša te da bi država mogla nabaviti dva protupožarna aviona koja koštaju 25 milijuna dolara, ali, to neće entiteti!!! Valjda treba tri kanadera. Jedan bošnjački, jedan srpski i jedan hrvatski.

Još više šokiran čitam da Bosna i Hercegovina NEMA CENTAR koji bi u svakom trenutku morao znati gdje je požar najgori, gdje su vatrogasci najpotrebniji. Još manje ima centar koji bi vatrogasce iz jednog entiteta slao u drugi! Umjesto toga imaju dva centra pa jedan brine brigu o jednom, a drugi o drugom entitetu. Mora da se vatrogasci smiju. Ako gori preko crte, tu u susjedstvu, nije nas entitet! Mi gasimo samo ako vatra predje na našu stranu!! Srpsku vatru gase srpski vatrogasci, a hrvatsku samo hrvatski!!

Čitam dalje: Milorad Dodik predlaže da RS udruži snage sa Hrvatskom i Crnom Gorom u gašenju požara, da se dirigira iz jednog centra, da je tako bolje i efikasnije. Točno. Ali Dodik hoće da se udruži sa drugim državama, a neće da se udružuje unutar svoje sopstvene. Premijer Hrvatske, Ivo Sanader, predlaže premijeru BiH Nikoli Špiriću RAZMJENU INFORMACIJA i suradnju u spriječavanju širenja požara preko granice. U redu, lijepo. Još ljepše da će se prvi timovi stručnjaka sresti već danas ili sutra. Naravno da se trebaju razmjenjivati informacije i spriječavati širenje požara. Ali, zar cijenjene vlade to do sada nisu radile!!??

Piše mi jedan ljutiti čitalac da dijelim lekcije. Ako to neko tako i vidi – nije mi to namjera. Ali, kako drugačije reagirati na tu količinu neorganiziranosti koja vlada u Bosni i Hercegovini u kojoj su nacionalne podjele toliko apsurdne da sad postoji i muslimanski, srpski i hrvatski požari! Pa se i na toj temi igraju suvereniteta dok vatra gori i uništava. I dok se oni bave pravovjernošcu svjih podanika, država propada, šume gore, a lopovi kradu. Pa u istom danu čitam da je Zavod za zaposljavanje Bosne i Hercegovine potrošio 27 milijuna maraka kao podsticaj za zapošljavanje bez provjere da li je novac zaista potrošen kako je planirano. Pa prošle godine još toliko, pa godinu ranije još toliko, pa prije toga još toliko.

Mogla je Bosna i Hercegovina sa tim novcem već do sada imati tri srpska, tri bošnjačka, i tri hrvatska kanadera. Čim bi se negdje vidio dim – odmah bi ga lako ugasili.

Nebi vala ni roštilj mogli zapaliti. A rat bi ponovo počeo kad bošanjački roštilj ugasi srpski kanader.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG