Dostupni linkovi

Da li je zabranjeno isticanje četničkih obilježja?


Četnička obilježja koja su isticana tokom parastosa u Gornjem Zaostru kod Berana nijesu rijetka pojava na javnim skupovima u Crnoj Gori. Kokarde, crne zastave sa lobanjom i ukrštenim kostima, majice sa likovima haških bjegunaca optuženih za monstruozne ratne zločine sastavni su dio mnogih manifestacija koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i neke prosrpske partije koje veličaju lik i djelo četničkih vojvoda. Ministar kulture Predrag Sekulić za naš radio kaže da je istorija već dala sud o četničkim obilježjima koje krase pojedine skupove i dodaje da je ta ikonografija relikt jednog prošlog vremena:

„Ukoliko se, naravno, nastavi sa ovakvim incidentima trebalo bi donijeti neki zakon koji bi konačno bio poput zakona u Njemačkoj ili zakona u Hrvatskoj, ako hoćemo da se ugledamo na ono što rade evropske zemlje koje sve te stvari stavljaju na jedno mjesto, odnosno sve ono što je ideologija koja slijedi ideologiju od početka četrdesetih, iz vremena Njemačke. Mislim da treba staviti na svoje mjesto, odnosno zakonski sankcionisati nešto jače nego što je to do sada urađeno“.

Sekulić napominje i da postojeći zakoni u Crnoj Gori daju dovoljno osnova da se ovakvo ponašanje sankcioniše. To potvrđuje i Branka Lakočević, pomoćnica ministra pravde, koja citira da je protivustavno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Ta je oblast, kaže Lakočević, dodatno uređena i Krivičnim zakonikom Crne Gore članom 370:

„.... koji kaže: Ko izaziva i raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Crnoj Gori kazniće se zakonom od šest mjeseci do 5 godina."

Lakočević napominje da postoji kvalifikovani oblici ovog djela za koja su zaprijećene kazne zatvora i do deset godina. Ona dodaje i da su nadležni organi dužni da ocijene šta se sve može podvesti pod ovo djelo i najavljuje da će u daljoj reviziji pravosudnog sistema biti razmotrena i mogućnost donošenja posebnog krivičnog djela:

„U tom dijelu ćemo takođe preispitati još jedanput postojeća normativna rješenja“.

Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković smatra da se svaka normalna zemlja mora boriti protiv pojavnih oblika fašizma i ekstremnog nacionalizma i podsjeća da je davno upozorio da ta pojava, kroz političko djelovanje Srpske narodne stranke, može dobiti zabrinjavajuće razmjere:

„Inače, kao pravnik mislim da te pojave u ovom trenutku ne zaslužuju neki poseban zakon iz prostog razloga što Krivični zakon Republike Crne Gore predviđa krivično djelo raspirivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i definitivno obilježja takvog ponašanja se uvijek mogu podmesti pod izvršenja ovakvog krivičnog djela. Ako bi se nastavio trend ovakvog ponašanja, da ne kažem divljanja, svakako da se može razmišljati o nekm drugom zakonu“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG