Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Političari bez (prijavljene) imovine


"Zakon o konfliktu interesa je više nego loš", rekao je za naš program Zlatko Vujović, predsjednik upravnog odbora Centra za monitoring, koji dodaje da to potvrdjuju brojna otvorena pitanja u vezi obaveze funkcionera da prijavljuju imovinu:

"Samo kaznama i strožijom politikom sankcionisanja prekršioca Zakona, može se postići efikasnija primjena. Pošto očigledno, kada govorimo o antikorupcijskom zakonodavstvu postoji neki prećutni konsenzus, izmedju većine, ako ne i svih političkih partija, da se, s jedne strane blokira donošenje tih zakona, odnosno da kada se oni usvoje da se usvoje loši, a ako se i usvoje dobri zakoni, onda je taktika da se ignoriši ili u dogledno vrijeme promijene."

Ignorisanje Zakona (kog se, iz navodno principijelnih razloga, pridržavaju funkcioneri Srpske liste) je jedan od načina kršenja Zakona o konfliktu interesa, što je uzrok svojevrsne paradoksalne situacije.
Slobodan Leković, predsjednik Komisije za konflikt interesa:

"Desetak poslanika jednostavno ignoriše ovaj Zakon. Tada nastaje situacija da možete kontrolisati izvještaj, pokretati postupke, otvarati proces protiv onih koji su formalno izvršili svoju obavezu i dostavili imovno stanje za sebe i svoju porodicu, a ne možete protiv onih koji čak ni to nijesu uradili, jer za njih nema adekvatnih kazni."

Upravo dio funkcionera koji su samo formalno ispunili svoju zakonsku obavezu su i glavni akteri priče o neprijavljivanju imovine, koja je iznova aktuelizovana pisanjem podogoričkog dnevnika Vijesti u kom se pominju najistaknutije ličnosti crnogorskog političkog zivota. Tako se kaže da je poslanik i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Djukanović uredno prijavio stan od 114 kvadrata i potkrovlje, koji su spojeni sa susjednim stanom Djukanovićevog brata Aca od 73 kvadrata, ali i da u prijavu nije unijeta imovina Djukanovićevog sina Blaža, odnosno, 412 kvadratnih metara u prestižnoj podgoričkoj zgradi "Vektra".

"Krajem maja, taj prostor je Aco Djukanović poklonio brataniću, a svoj dio stana pod Goricom prenio na brata Mila koji će u najkraćem roku prijaviti promjene i time ispuniti zakonsku obavezu koju je prosto propustio", glasi Djukanovićevo objašnjenje koje je prenijela njegova savjetnica Vinka Jovović. Pored toga, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, prema navodima, nije prijavio četiri stana u vlasništvu njegove kćerke Milene.

Danas nijesmo bili u mogućnosti da pribavimo reakciju vladajućeg DPS-a, ali se iz opozicionog Pokreta za promjene čuju oštre riječi kritike.

Potpredsjednik Branko Radulović:

"To je samo refleksija njihove bahatosti. Ne samo u tome već i u mnogim drugim stvarima. Kako neko može da protumači da neki od pojedinaca bliskih vlasti, iako nezaposleni, raspolažu kapitalom vrijednim stotine miliona eura, osniva banke, kupuje šume, fabrike i sve ostalo. Jednostavno, kada dodje do promjene vlasti, doći će i do preispitivanja i utvrdjivanja njihove imovine."

Nadležna Komisija za utvrdjivanje konflikta interesa za sada ne raspolaže naročitim instrumentima kojima bi riješila ovaj problem. Slobodan Leković, predsjednik Komisije:

"Komisija za utvrdjivanje konflikta interesa nema istražiteljsku funkciju. To nije komisija za ispitivanje porijekla imovine. Sama činjenica da, ako neko nešto utaji, ne prikaže, a potpiše, u demokratskim državama predstavlja dovoljan znak da taj funkcioner nije pravi predstavnik."

Leković dodaje da se u Vladi već radi na promjeni postojećeg Zakona, a Zlatko Vujović iz CEMI-ja smatra da je to jedino rješenje:

"Rješenje prije svega treba tražiti u donošenju novog zakona, koji bi predvidio znatno strožije kazne, ojačao kapacitet i nadležnosti Komisije za utvrdjivanje konflikta interesa što bi značilo da bi Komisija sa jačim ovlašćenjima trebalo da mnogo rigoroznije kažnjava javne funkcionere koji ne poštuju zakon."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG