Dostupni linkovi

Grafit za Ginisa u Kragujevcu


Dragan Nešić, koordinator kragujevačkog Centra za mlade kaže za naš program da prvi zajednički nastup mladih iz regiona u pohodu na Ginisov rekord, predstavlja veliki iskorak ka prevazilaženju ratnog nasleđa:

“Mislim da su ovi mladi koji su došli pravi ambasadori mira i prijateljstva nakon ovih godina koje su prošle iza nas. To je samo još jedan korak ka zbližavanju naših naroda.”

Jelena Kremenjaš iz Zagreba kaže da su mladi iz jugoistočne Evrope spremni da dobro i uspešno sarađuju za dobrobit celog regiona i da sa optimizmom gledaju u budućnost:

“Stvaranje novih poznanstava, novih prijateljstava, gledamo dalje u budućnost ka boljitku cele regije i zaboravljanje loše prošlosti koja stoji iza nas. Ako ih stari neće uvjek podsećati na lošu prošlost naravno da možemo u Ginis i možemo šta god hoćemo.”

I Zlatan Nefić iz Sarajeva smatra da su kontakti uspostavljeni među mladima u Međunarodnom kampu prijateljstva važni za budućnost jer doprinose razvoju poverenja među narodima koji su doskora međusobno ratovali:

“Ovaj projekat puno znači za mlade, pre svega za mlade koji dolaze iz susednih zemalja. Ovde smo radi druženja, zabave, treba da budemo svi ujedinjeni kao što smo nekad bili. Mladi imaju puno snage i volje za sarađivanje i nastoje da se što više i bolje druže i da zaborave prošlost.”

Zbog toga su na najdužem grafitu na svetu ispisane brojne antinacionalističke i antifašističke poruke, simboli i poruke mira, a jedna od njih glasi Ujedinjeni grafiteri zajedno u Evropi. Organizatori su saopštili da je za osvajanje Ginisovog rekorda za najveći grafit na svetu utrošeno više od 600 metara platna i oko 700 sprejeva različitih boja, a Jelena Kremenjaš kaže da su učesnici kampa, pevajući, istrošili i svoje glasne žice:

“Družili smo se, pjevali smo, na repertoaru je bio samo hip hop - nije bilo ovih balkanskih, plesali smo, crtali smo... uglavnom smo se družili.”

Dragan Nešić, ističe da je skup u Kragujevcu bio tako osmišljen da mlade iz različitih zemalja upozna sa kulturom i tradicijom Srbije ali i da im omogući da se kroz druženje i sami bolje upoznaju i prepoznaju zajednička interesovanja i potrebe:

“To je jedna od odlika međunarodnih razmena – danju se radi na upoznavanju kulture a noću se isto to radi ali po klubovima - druženja, stvorene su nove ljubavi.”

Tokom akcije osvajanja Ginisovog rekorda dogodio se i jedan incident, kada je grupa huligana protekle noći pokušala da iscepa deo platna na kome su iscrtavani grafiti. Intervenisala je policija koja je privela izgrednike, a gradska uprava Kragujevca izvinila se učesnicima Međunarodnog kampa prijateljstva koji su učestvovali u akciji.
XS
SM
MD
LG