Dostupni linkovi

Drugi samit bez mnogo očekivanja


Sastanak je konačno dogovoren nakon što su, kako je saopšteno, visoki zvaničnici južnokorejske obaveštajne službe dva puta posetili Severnu Koreju. Kabinet juznokorejskog predsednika saopštio je da bi samit trebalo da "doprinese otvaranju perioda mira i prosperiteta između dve Koreje". Baek Jong-čun, savetnik južnokorejskog predsednika za nacionalnu bezbednost:

"U okolnostima primene Sporazuma iz septembra 2005, kao i februara ove godine, drugi međukorejski samit biće značajan trenutak za nastavak progresa oko demontaže severnokorejskog nuklearnog programa i istovremeno unapređenja odnosa dve Koreje."

Severna Koreja je prošlog meseca ugasila svoj glavni nuklearni reaktor u zamenu za pomoć međunarodne zajednice u hrani, gorivu i ostalim potrepštinama. Šestorka koju čine dve Koreje, Kina, SAD, Japan i Rusija juče i danas razmatraju detalje dopremanja 950.000 tona nafte Pjongjangu. SAD i Japan su pozdravili najavu samita kao korak u spuštanju tenzija nakon što je Severna Koreja prošle godine izvršila nuklearnu probu. Glavni sekretar japanske Vlade Jasuhisa Šiozaki:

"Nadamo se da će samit doprineti ne samo nastavku denuklerizacije korejskog poluostrva već miru i stabilnosti u celoj severnoistočnoj Aziji."

Međutim, dobri poznavaoci prilika su skeptični da će predstojeći susret rezultirati značajnijim pomakom. To potvrđuje i današnji komentar državne severnokorejske agencije KCNA, koja je i nakon saopštenja o održavanju samita optužila Seul za "zveckanje oružjem" povodom njegovih planiranih vežbi sa američkim snagama stacioniranim u Južnoj Koreji.

Iako je Severna Koreja zatvorila svoj glavni nuklearni reaktor, ona nije spremna da se u potpunosti odrekne svog nuklearnog programa, koji je moćno oružje ovog izolacionističkog komunističkog diktatorskog režima čije stanovništvo umire od gladi. Vlasti u Pjongjangu ističu da pre toga SAD treba da povuku svojih 30.000 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji još od završetka međukorejskog rata 1953. godine. sPo nekim procenama, predstojeći samit namenjen je i za unutrašnjopolitičke potrebe Južne Koreje. Hisahiko Okazaki, predsednik japanskog instituta Okazaki:

"Spekuliše se da se sastanak održava uoči predsedničkih izbora u Južnoj Koreji krajem godine. To treba da pomogne levičarskoj partiji sadašnjeg predsednika, koja gubi na popularnosti, da pobedi."

I severnokorejskom lideru Kim Džong Ilu više odgovara pobeda partije sadašnjeg predsednika Južne Koreje nego desničarske Velike nacionalne partije koja je najpopularnija a koja je kritikovala predstojeći samit.

Prvi samit lidera Severne i Južne Koreje održan je 2000. Time je otvoren period detanta između hladnoratovskih neprijatelja koji je doneo ekonomsku korist Pjongjangu, jer je Južna Koreja njegov najvažniji ekonomski partner, i doveo do uspostavljanja zajedničke industrijske zone u Severnoj Koreji. Obe države su zvanično još u ratu jer nisu potpisale mirovni sporazum posle sukoba 1950-1953. godine.
XS
SM
MD
LG