Dostupni linkovi

(Ne)kompromisni pregovori o ustavu


Analitičar Srdja Vukadinović tvrdi da rovovska borba crnogorske vlasti i opozcije oko ustava, nema nikakve veze sa željom bilo jedne bilo druge strane da se dobije kavlitetan demokratski ustrojen ustav po mjeri gradjana. I jedna i druga strana preko ustava žele postići odredjene ciljeve – tvrdi Vukadinović precizirajući:

"Vlast prije svega nastoji da učvrsti svoju poziciju koja je dosta klimava na isti način kao što izgleda da je klimava i država Crna Gora, koja je stvorena maja 2006. godine, jer kada god dodje neko suštinsko, neko strukturno bitno pitanje, na dnevni red, onda se uvidja nestabilnost takve državne tvorevine. Na drugoj strani, opozicija kroz neku priču o nekoj navodnoj demokratizaciji Crne Gore i evropskoj Crnoj Gori, kroz ustavnost, zapravo samo želi nove izbore i ništa više..."

RSE: Ko ima više šansi?

VUKADINOVIĆ: Nema i nije nikako moguće postići neki dogovor u ovako strukturno razjedinjenoj opoziciji. To najviše ide na ruku vladajućim elitama, koji imaju većinu u parlamentu.

Nakon što je opozicija napustila posljednju sjednicu ustavnog Odbora, uoči glasanja o Prijedlogu novog ustava, uz obrazloženje da traži otvaranje za javnost, vladajuća koalicija koja ima većinu utvrdila je tekst ustava i predala ga u skupštinsku proceduru. Medjutim, kako se bez dvotrećinske većine u Skupštini za podršku ustavu, mora ići na referendum koji bi po mnogim ocjenama samo produbio crnogorske podjele, vlast je za posredovanje u sporu sa opozicijom imenovala potpredsjednika DPS Svetozara Marovića. Ali, kako je crnogorska opozicija jedna strukturno jako različita skupina koja se i sama razlikuje po pitanju ustavnih rješenja imenovanje Marovića prvo je pozdravljeno, a potom zatraženo da to ipak bude predsjednik Republike Filip Vujanović. Branko Radulović potpredsjednik PZP:

"Naša zajednička konstatacija je da je parlamentarna, demokratska opozicija, pošto smo jedinstvena opozicija, spremna za svaki kvalitetan, otvoren i dobronamjeran razgovor koji će rezultirati većim stepenom usaglašavanja ustava. U ovoj situaciji bi sigurno logično bilo da animator takvih pregovora bude Predsjednik države. U tom smislu očekujemo zvaničan poziv i zvaničnu ponudu od vladajuće garniture i gospodina Vujanovića."

Ovakve manevre opozicije Miodrag Vuković iz DPS komentariše ovako:

"Radi se, jednostavno, o lizanju vlastitih rana zbog debakla i pošto su se žestoko ugruvali zbog napuštanja Ustavnog odbora, pa to saopštavaju ovako malo demagoški. Oni sada ulaze u pregovarački kapacitet ovoga ili onoga predstavnika stranke. Najbolje da nam oni izaberu rukovodstvo."

Iz vladajuće DPS isto kao i iz opozicije poručuju da još ima prostora za razgovor. Medjutim i Miodrag Vuković je oprezan po pitanju uspjeha, upravo zbog heterogenosti opozicije. Na primjer sa Srpskom listom, tvrdi Vuković, kompromis nije moguće postići pa se čudi i dijelu opozicije:

"Prije će pasti snijeg u avgustu u Podgorici, nego što će Srpska lista prihvatiti bilo šta crnogorsko. Tako da svi koji idu za Srpskom listom rizikuju da ako recimo lideri nacionalnih stranaka: bošnjačke ili nekih albanskih stranaka idu za Srpskom listom, ja ne znam o kakvoj se političkoj odgovornosti tu radi"

Ko god da bude medijator, Marović ili Vujanović iz DPS tvrde neće imati mandat da nudi parlamentarne izbore nakon usvajanja ustava što su pojedine opozicione partije najavile kao mogući uslov za podršku najvećem pravnom aktu. Tako je uostalom predvidjeno i juče definisanim Pijedlogom zakona o sprovodjenju Ustava. Jedina stranka koja niti podržava vlast niti opoziciju u cijeloj priči je Liberalna partija, koja je uzdržana, ali je poručila vlastima da neće podržati bilo kakvu kompromisnu varijantu ustava koja bi se odnosila na izmještanje identitetskih obilježja Crne Gore iz Ustava, a sa druge strane vjeruju da bi se u cijelom galimatijasu, kompromis mogao naći u izborima nakon ustava. Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković:

"Ono čega se sada plašim u pregovorima je prije svega njihovo izlaženje izvan institucionalnog okvira. To znači njihovo izlaženje iz parlamenta, a da li će se pregovarati sa Marovićem ili nekim drugim, to je manje važno. Mislim da se kompromis može tražiti na jednoj stvari: pitanju prijevremenih parlamentarnih izbora. Zašto ne izbori poslije Ustava."
XS
SM
MD
LG