Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opasnost od izbijanja sukoba na jugu Srbije?


Predsednik Okružnog suda u Vranju Dragan Stefanović u izjavi za naš program kaže da MUP Srbije trenutno radi na otkrivanju i ostalih napadača koji su se u subotu uveče sukobili sa pripadnicima policije. Iako u MUP-u zbog tajnosti istrage ne žele da iznose detalje, u policiji podsećaju da je u tom delu Srbije i ranije postojala kriminalna - "Končuljska grupa" koja je vršila razbojništva na sličan način, ali za sada se ne može sa sigurnošću reći da li je i ovaj napad njihovo delo. Dragan Stefanović, predsednik Okružnog suda u Vranju na naše pitanje da li je u proteklom periodu bilo naznaka o postojanju končuljske grupe ovako odgovara:

„Podsetio bih vas samo da je i prošle godine, otprilike u istom periodu, bio sličan napad. Tačnije, kolona vozila je zaustavljena, ljudi su maltretirani i, uglavnom, im je oduziman novac ali naravno i druge vredne stvari. Sa drugim operativnim podacima raspolažu organi unutrašnjih poslova.“

S druhe strane, potpredsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliu, koji je i sam u subotu bio žrtva napada na magistralnom putu Lučane-Končulj, u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe da očigledno postoje pojedinci kojima nije u interesu da se održi stabilnost u Preševskoj dolini, ali i da najveću odgovornost za ovakve događaje snosi upravo policija:

„Mislim da ova grupa nije nova, bila je i pre dve godine. Gde je bila policija pre dve godine? Gde je SUP? Možda nisu ti ljudi, ali zašto toliko vremena i toliko žandara ima a tolika nestabilnost u Preševskoj dolini? Mi smo već glasali da imamo multietničku policiju koja stvarno može da uvede red i mir u Preševskoj dolini.“

Istovremeno Organizacija za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi koja funkcioniše u okviru mandata Programa za razvoja UN, objavila je poslednje istraživanje prema kome se na teritoriji Kosova nalazi oko 400.000 komada naoružanja od čega je gotovo 80 odsto u nelegalnom posedu građana. U ovoj organizaciji nisu mogli da kažu koliko se naoružanja nalazi u Preševskoj dolini, ali je za očekivati da broj nelegalnih cevi nije zanemarljiv imajući u vidu blizinu kosovske granice.

S obzirom da je najnoviji oružani sukob doveo do stvaranja novih napetosti u bujanovačkoj opštini, otvara se pitanje postoji li opasnost da se napetosti i antagonizmi koji vladaju između srpske i albanske zajednice na Kosovu, prenesu i na Preševsku dolinu. Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da se na jugu Srbije mogu očekivati određeni problemi i podvlači:

„Mislim da incidenti koji su se dešavali u poslednje vreme, uključujući i najsvežiji na području Končulja, ipak u ovom trenutku nisu deo jedne ofanzive koja bi trebala da proizvede političke efekte. Problem je pre svega u tome što trenutni model održavanja stabilnosti je niz kompromisa, u kome je najveća odgovornost za stabilnost na Albancima. Oni odlučuju kada i gde će preduzeti neku akciju i prisustvo snaga bezbednosti na tom području treba da garantuje s jedne strane prisustvo srpske države. S druge strane, ne može da predstavlja čvrstu garanciju da će se održati poredak ako ekstremisti među Albancima odluče da preduzmu neke konkretne akcije sa primenom naoružanja.“

Goran Tašković, šef bujanovačkog odbora Demokratske stranke ne isključuje mogućnost da je čitav događaj povezan sa rešavanjem pitanja konačnog statusa Kosova:

„Simptomatično je što sada, kada je rasprava vezana za status Kosova, se ovo dešava. Moguće je da tu postoji neka akonotacija.

Naposletku, potpredsednik Opštine Bujanovac Jonuz Musliu ovako vidi rešenje prilično komplikovane situacije na jugu Srbije:

“Mislim da je potrebna veća pažnja od strane međunarodne zajednice i da zajedno rešimo problem, i Albanci i Srbi.“
XS
SM
MD
LG