Dostupni linkovi

Nema pregovaranja o nezavisnosti


Predstavnici kosovskih institucija još uvek nisu dobili zvaničnu potvrdu da li će predstavnici SAD Frenk Vizner, EU Volfgang Išinger i Rusije Aleksandar Bocan Harcenko ove nedelje posetiti Prištinu.

Portparol Pregovaračkog tima Skender Hiseni (Skënder Hyseni) kaže da se još uvek ne zna o čemu će se pregovarati sa Beogradom, ali da se dolazak pregovaračke trojke očekuje ove nedelje. Prema rečima Hisenija, Priština će međunarodnim predstavnicima poručiti da se o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati:

“Priština ima tri ključna principa, o nezavisnosti i Ahtisarijevom planu se ne može pregovarati, a teritorijalni integritet Kosova se ne može narušiti. Na osnovu ovih stavova Kosovo će izgraditi svoju platformu.”

Međutim, zahtevi srpske strane su druačiji. Beograd traži osnovni predmet pregovora bude status Kosova, da se pregovori vode direktno i bez vremenskog ograničenja, da se ne prejudicira konačno rešenje, te da razgovori budu pod direktnom kontrolom Saveta bezbednosti UN.

Skender Hiseni kaže da su takvi zahtevi neprihvatljivi. Istovremeno, članovi Pregovaračkog tima su još predložili da se sa Beogradom razgovara i o rasvetljavanju sudbine nestalih lica i vraćanju penzionog fonda. Inače, američki izaslanik Frenk Vizner izjavio je nedavno da će se teme razgovora odrediti pošto se saslušaju stavovi obeju strana.
XS
SM
MD
LG