Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fantomski koferi


Neka se velika ženska sa dugim nogama, dugim kao zgrada što je tu stajala sakrivena, smješkala koloni Josipa Broza i nama ostalima koji smo tih dana prolazili tom ulicom do Skenderije. Baš je lijepo izgledalo. Tako su riješili problem. Plakate su kao tamo bile oduvijek, ruševine kao nije nikad ni bilo. Lijepo su to sakrili od Broza , a on to, kao nije znao.

Sjetio sam se te priče kad sam na Internet stranici ruske redakcije radija Slobodna Evropa čitao priču o Olimpijadi koja će se 2014 dogoditi u Sochiju, u Rusiji. Bio je, naime, običan miran dan negdje s proljeća ove godine. Unutar aerodromske zgrade su vrsena temeljna čisćenja, neki su zidovi prefarbani, tamo gdje se nista nije moglo popraviti napravljeni su veliki plakati. Zamjenjene su žarulje, pod se sijao – sve je izgledalo sve ljepše i ljepše. Pomoćni radnici su se čudom čudili otkud tolika dešavanja. Onda su iz Moskve stigli članovi inspekcijskog tima Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta čiji je zadatak bio da provjere sposobnost Sochija da organizira olimpijske igre.

Ruska televizija je nekako baš tih dana napravila izvještaj u kojem je pokazala žičaru i ruskog predsjednika kako u njoj sjedi. Ruski predsjednik se vozi žičarom – valjda su izvjestili.

Kad su gosti stigli u Sochi obišli su hotele, žičaru i ostale objekte, te vidjeli planove za gradnju olimpijskih objekata. Članovi Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta su bili impresionirani Sochijem, pripremama i onim sto Sochi ima, uključujući žičaru i aerodromom. Priča je u tome da su oni obišli ZGRADU NOVOG aerodroma. Rusi su, da bi zgrada izgledala bolje kupili par stotina kofera, onih po 300 rubalja (oko 15 dolara) i podijelile ih PLAĆENIM putnicima da šetaju po zgradi kako bi ostavili utisak vrlo organiziranog aerodroma. Ovi putnici nisu nigdje putovali jer taj aerodrom jednostavno jos nema – piste.

Slična se stvar dogodila i sa onom žičarom. Jeste Putin sjeo u jedna od kolica, kako se to vidjelo na televiziji, ali kolica nisu nigdje krenula! Da bi sve bilo efektnije, domaćini su organizirali autobus ili dva i odveli "aktiviste" na planinu, pa su oni tamo onako malo pravili gužvu tako da kad se gleda iz doline, i kad vidiš ljude oko žičare na vrhu, imas naravno utisak da žičara radi. Ali – ona NIKAD nije radila jer jednostavno nije nikad bila ni dovršena.

Ne znam šta je bilo sa onim jeftinim koferima ali pretpostavljam da su ih doma odnijeli oni vrijedni "putnici", možda ih je samo polovica bila novih da ne bi izgledalo sumnjivo, ko će ga znati.

Svaka država za ovakve prilike čisti zgradu i farba zidove, ali je ovo prvi put da sam čuo za "kreativnost" ovakve vrste. Mislite da sam izmislio? Ko ne vjeruje da je priča istinita dobro je došao da je provjeri na Internet stranici nase ruske redakcije: www.svobodanews.ru/special/specials/column/html. Autor teksta je Viktor Senderovich, i priča je naravno na ruskom jeziku.

Rusija je dobila Olimpijske igre 2014-e i tisak je u Rusiji izvjestio kako je to rezultat Putinovog šarma i sposobnosti. Nema sumnje da je pobjedi doprinijela dobro organizirana posjeta Sochiju. Osobno nemam sumnje da će igre biti vrlo dobro organizirane.

Ali jedna zlatna medalja je već dodijeljena – zvaničnicima Rusije za ovako dobro organizirana Potemkinova sela. A oni članovi Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta valjda nisu mogli ni zamisliti da je Potemkin u Rusiji – uskrsnuo.Email me Nenad Pejic
  • 16x9 Image

    Nenad Pejić

    Od rujna mjeseca 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

XS
SM
MD
LG