Dostupni linkovi

Ugovor sa devetogodišnjakom


Bila je godina 2020-a. procjena je bila da će im u sezoni 2035-e nedostajati jedan igrač sredine terena i golman. Fabrika za proizvodnju sportskih zvijezda im je nudila Ronaldinha i Beckhama i tema sastanka je bila koji će od dvojice igrača biti potrebniji 2035-e godine. Treneri su se radije zalagali za "radnike" na terenu ali je interes profita neupitno zahtjevao jednu osobe koja ima imidž zvijezde.

Mislite da sam sve izmislio? Jesam. Mislite li da je to nemoguće? Bojim se da se varate. Medicina je toliko već napredovala da nije nemoguće da se za dvadesetak godina počnu proizvoditi klonirani ljudi. Već su uostalom uspjeli da kloniraju, ovce, svinje, majmune, i ko zna sta još ne. Čim se počnu proizvoditi klonirani ljudi odmah će se tržište podijeliti pa ćemo imati kompanije za klonirane injžinjere, klonirane ljekare, klonirane sportiste. Svi ćemo biti lijepi i pametni, sve će žene imati duge noge i grudnjake trojku, muškarci neće imati stomake i stomačiće, biće snažni i neće im opadati kosa.

Već godinama, (sad se ponovo vraćam na godine u kojima živimo), velike svjetske korporacije imaju posebne ugovore sa profesorima na sveučilištima koji im dojavljuju da se u učionici pojavio neki izuzetni talenat u oblasti koja ih zanima. Iznenadjeni studenti ostaju šokirani kad im se pred vratima pojavi ljubazno lice predstavnika neke velike firme i kad im se ponudi školarina. Roditelji brzo pristaju na ponudjene uvjete, eto prilike da se hvale kako im je dijete "tako pametno da ga već traže velike kompanije." Prije 15-20 godina se to uglavnom radilo na sveučilištima, a već se odavno trka medju kompanijama smjestila u srednje škole. Evo još jednog primjera iz nogometa: Barcelona je sa Lionelom Messijem potpisala prvi ugovor kad je on imao 14 godina!! (nadam se da se nisam prevario). Mladić je danas jedan od najvećih svjetskih zvijezda, a Barcerlona je povukla fantastično uspješan poslovni potez – kad ga bude prodavala Messi će joj donijeti nekoliko puta više od uloženog novca. Takva poslovna logika onemogućava male klubove da bilo šta ozbiljnije učine na svjetskoj sceni! Već godinama naime evropsku Ligu nogometnih prvaka igraju ISTI klubovi. Čim se neki talenat pojavi u nekom od malih klubova stižu menadžeri i za par miliona ga kupuju. Smatra se velikim uspjehom ako uspiju da od pet kupljenih talenata naprave jednu veliku zvijezdu.

Vijest koju je u petak objavio International Herald Tribune navodi me na misao da se ona granica da se talenti hvataju u srednjoj školi već polako pomjera u pravcu osnovne škole! Naime, Manchester United je angažirao DEVETOGODISNJEG dječaka kad ga je vidio na DVD-u. Dječak se zove Rhain Davis, trenutno živi u Australiji, i postao je tema vijesti nakon što je njegov djeda poslao Mancester United-u DVD sa snimcima kako mu unuk igra nogomet!! U Manchesteru su gledali četrvorominutni snimak iznenadjeni, odmah shvatili potencijale dječaka i – angažirali ga. Koga zanima, može gledati ovog malog čarobnjaka na YouTube. Ja sam gledao i ostao – fasciniran. I to toliko da sam pominjući na početku Ronaldinha i Beckhama možda pogriješio jer će godine 2020-e zvijezda broj jedan biti – Rhain Davis!

Tako su se talenti, recimo u nogometu, najprije prepoznavali na utakmicama, pa su se počeli pronalaziti na sveučilištima, pa u srednjim školama, a evo počeli su ih nalaziti i u osnovnim školama. Slijedeća logična faza trke za uspjeh i za novac jeste uspješno kloniranje. Ljubitelja nogometa će shvatiti: kakav bi to igrač bio ako se recimo udruže geni Ronaldhina i nekog trkača na 100 metara. Bez prepona.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG