Dostupni linkovi

KNIN


Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je danas na centralnoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti da bi bilo dobro da se u Srbiji shvati da je Slobodan Milošević bio taj koji je Hrvatskoj nametnuo rat, i da bi spoznaja o tome dovela do katarze.
"Milošević to nije mogao sam učiniti, a oni koji su birali njega i njegovu ratnu opciju moraju znati i da odgovaraju za posledice", rekao je Mesich komentarišući nedavne izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice o vojnoj akciji "Oluja" kao o etničkom čišćenju 200.000 Srba.
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je 5. august "dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku istoriju jer je oslobođena njena okupirana teritorija.
Povodom nedavne izjave poslanika srpske manjine u Saboru Milorada Pupovca da bi Hrvatska trebalo da se zapita šta slavi obeležavanjem "Oluje", Sanader je poručio da "Hrvatska na današnji dan slavi pobedu" i da Pupovac, bez obzira na to što je koalicioni partner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) "ne može promeniti istoriju".
"Nakon 'Oluje' počinjeni su individualni zločini koje treba procesuirati, ali ne postoji nikakva kolektivna krivica", rekao je Sanader.
U Kninu je danas održana centralna svečanost povodom 12. godišnjice vojne akcije "Oluja" kojom su jedinice Hrvatske vojske i policije pod hrvatsku državnu upravu vratile područje bivše samoproglašene Srpske autonomne oblasti Krajine.
U operaciji "Oluja", koja je trajala 84 časa, poginula su 174 hrvatska branitelja, a 1.430 ih je ranjeno. Prema srpskim podacima, stradalo je 2.650 Srba, dok hrvatski izvori navode između 150 i 200 ubijenih.
Za vreme akcije iz Hrvatske je otišlo oko 250.000 pripadnika srpske manjine.
Zajednica Srba u Hrvatskoj u subotu je, povodom godišnjice Oluje, saopštila da je položaj te nacionalne manjine nezadovoljavajući.
XS
SM
MD
LG