Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BEOGRAD


Članovi beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović i Marko Jakčić najoštrije su u subotu osudili odluku šefa UNMIK-a Joakima Rikera, da privremeno obustavi povratak imovne na Kosovu i ocenili je kao "zeleno svetlo ekstremistima da nastave sa uzurpacijom srpske imovine".
Državni sekretar u Ministarstvu Srbije za Kosovo Dušan Proroković ocenio izjavio je u petak veče je da je to "jedna od najskandaloznijih odluka u osmogodišnjoj istoriji UNMIK-a."
Portparol UNMIK-a Mirijam Desabl izjavila je da ova odluka nije uperena ni protiv jedne etničke zajednice na Kosovu, posebno ne protiv srpske. "Reč je o privremenoj suspenziji", rekla je Desabi, dodajući da se radi o "teškoj odluci" i da će sledeće sedmice biti nastavljene konsultacije o tom pitanju svih relevantnih faktora na Kosovu.
Uredba, kojom se na Kosovu privremno obustavlja vraćanje imovne
doneta je 2. avgusta. Tom uredbom se, suspenduje prethodna uredba iz oktobra prošle godine kojom je naloženo da se imovina vraća stvarnim vlasnicima.
Kosovska agencija za imovinu je primila više od 25.800 zahteva za povraćaj stambene, poslovne, poljoprivredne i druge imovine koja je uzurpirana posle 1999. godine.
XS
SM
MD
LG