Dostupni linkovi

Vanja o jadu zabavila Vladu


U pismu koje je mail-om dostavila velikom broju međunarodnih institucija, saradnicima, poslanicima, pojedinim medijima i donatorima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, potpredsjednica Vlade, Gordana Đurović, je ponovo optužila tu nevladinu organizaciju da radi „protiv interesa zemlje i zajedničkog rada svih institucija“. U tom dopisu Đurovićeva je MANS i direktorku Vanju Ćalović optužila i da zloupotrebljavaju zvanične izvještaje, stavljajući ih u pogrešan kontekst i izrazila sumnju da ta nevladina organizacija uredno prijavljuje budžet kojim raspolaže. Đurovićeva je, podsjetimo, i sredinom jula, na konferenciji za štampu, iznijela slične optužbe, dovodeći u pitanje motive zbog kojih MANS po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od države traži određene podatke, optužujući tu organizaciju da radi za tuđe interese.

Komentarišući najnoviji istup potpredsjednice Vlade, direktorka MANS-a, Vanja Ćalović, kaže da se ovakvim kvalifikacijama samo potvrđuju već očigledne stvari:

„Naše aktivnosti očigledno veoma nerviraju pojedine strukture, neke pojedince i neke vrlo moćne grupe u ovom društvu i da se onda njihovi eksponenti, oni koji smatraju da treba da se zalažu za njihove interese, a ne za interese javnosti, nalaze prozvani i osjećaju potrebu da iznose ovakve ocjene. Vjerujem da ovakve ocjene gospođa Đurović, ne samo kada je u pitanju međunarodna zajednica, donatori i svi oni ljudi kojima je ona poslala takva pisma, već i kada je u pitanju crnogorska javnost, samo idu u korist nama jer pokazuju da naš rad daje rezultate, da naš rad veoma mnogo nervira pojedine strukture u vlasti i da one reaguju ovako kao što je reagovala gospođa Đurović.“

Gordana Đurović pojašnjava da je stranim partnerima i institucijama krajem jula poslala izvještaj Nacionalne komisije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, kao predsjednica tog tijela, a da je narednih dana saznala da je Vanja Ćalović, kao članica tog tijela, na te adrese već proslijedila takozvani izvještaj iz sjenke, u kome se kritikuje zajednički rad:

„Imajući u vidu da je ovakav vid komunikacije prema predstavnicima međunarodne zajednice neuobičajen, kao predsjednik Nacionalne komisije smatrala sam neophodnim i potrebnim da te ljude blagovremeno i potpuno informišem o ovom novom momentu. Ponovo sam im pisala i iste sam informisala da je taj report, radni tekst predstavnika nevladinog sektora u pripremi izvještaja čiji amandmani su dijelom integrisani. Radi pune informacije dostavila sam i prethodne materijale predstavnika nevladinog sektora, kao i njihov doprinos višemjesečnom radu na izradi izvještaja. Kompletna korespondencija prema međunarodnim institucijama od strane mene kao predsjednika Nacionalne komisije prvenstveno je bila u cilju što jasnijeg i transparentnijeg upoznavanja sa kompletnim procesom i postupkom pripreme prvog izvještaja, a ne u cilju minimiziranja doprinosa nevladinog sektora.“

Stevo Muk, izvršni direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija, smatra da potez Gordane Đurović ukazuje da Vlada još nije shvatila ulogu nevladinog sektora i prihvatila činjenicu da izvještaji NVO ne moraju biti saglasni sa zvaničnim analizama i procjenama:

„Na kraju će međunarodna organizacija na svom stolu imati izvještaje i vlade i nevladinih organizacija i moći na osnovu svog znanja da provjeri istinitost tih izvještaja i jedne i druge strane i da na osnovu toga donese svoje zaključke. To bi trebao biti jedan logičan i prirodan proces. Svaka vrsta optužbi na račun sektora nevladinih organizacija, ili bilo koje nevladine organizacije pojedinačno, da radi protiv interesa države, po meni, pripada nekim prošlim vremenima i ne bi trebala da bude sadržaj komunikacije koja ova vlada, koja bi trebala da bude evropska, koristi u komunikaciji sa javnošću, nevladinim organizacijama ili međunarodnim organizacijama. U tom smislu vjerujem da sve ono što eventualno može biti prigovor od strane vlade prema bilo kojoj nevladinoj organizaciji treba provjeriti pred nadležnim organima. I u tom smislu i gospođa Đurović i bilo ko iz Vlade može da pokrene inicijativu za provjeru tih navoda, ali smatram da to nije nešto što bi trebalo da bude sadržaj bilo čega što ovako, po malo, liči na neku vrstu prijetnje.“
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG