Dostupni linkovi

Još jedna godišnjica "Oluje"


Obraćajući se novinarima nakon proslave 12. godišnjice ulaska Hrvatske vojske u Knin i blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, predsjednik Mesic je srbijansku javnost pozvao da doživi katarzu.

"Ako je nešto bilo opravdano, onda je to bila "Oluja". To je bio obrambeni rat, jer je nama rat bio nametnut. Tražili smo političko rješenje, tražili smo dogovor, tražili smo izlaz iz one situacije u kojoj je Milošević nametnuo ratnu opciju, ali druga strana to nije prihvaćala. I bilo bi dobro da i u Srbiji to shvate i da dožive katarzu."

Ne pominjući izravno priopćenje srbijanskog predsjednika Tadića da treba utvrditi odgovornost onih koji su prognali navodno 250 tisuća, a ubili dvije i po tisuće Srba, Mesić je rekao:

“A što se tiče onih koji su nakon Oluje činili nedozvoljene radnje, njih Hrvatska procesuira.”

Komentirajući najnovije izjave prvih ljudi srbijanske politike, i premijer Ivo Sanader pozvao je srbijansku javnost da shvati da je upravo Srbija bila ta koja je do Oluje pod okupacijom držala četvrtinu Hrvatske.

"Oni se moraju suočiti sa prošloš'u i moraju shvatiti da su bili agresori na crti jedne politike koja je proklamirala "veliku Srbiju" i da je "Oluja" bila opravdana osloboditeljska akcija na koju smo ponosni."

Hrvatski premijer je kazao kako su nakon Oluje počinjeni individulani zločini koje treba procesuirati. Oni ne mogu baciti ljagu na tu akciju, i nema nikakve kolektivne krivnje, poručio je Sanader.

Temom "Oluje" Radio Slobodna Evropa bavio se detaljno proteklih godina. Pretprošle godine, na desetogodišnjicu ove akcije RSE je objavio dokumentarnu emisiju Desetljeće nakon četiri "olujna dana" a to je bila i tema Mosta Radija Slobodna EvropaOluja: etničko čišćenje ili evakuacija.
XS
SM
MD
LG