Dostupni linkovi

Koliko je Evropa daleko?


Aida ÐUGUM

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo neprestanog ponavljanja domaćih političara da je za Bosnu i Hercegovinu neophodan ulazak u Evropsku uniju. Gotovo da ne postoji politička partija koja barem deklarativno ne podržava evropske integracije. Postavlja se pitanje koliko su Bosanci i Hercegovci uopšte zainteresovani za ulazak u Evropsku uniju i da li podržavaju da njihova zemlja postane dio evropske porodice.

Direktor Direkcije za evropske integracije, Osman Topčagić, smatra da je pitanje ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju jedino oko kojeg su saglasna sva tri konstitutivna naroda:

«Građani vjerovatno, prije svega, gledaju praktične koristi od toga, koje se ogledaju u budućem ukidanju viza. Međutim, mislim da su isto tako one vrijednosti i principi na kojima je zasnovana Evropska unija nešto što je svima nama u BiH potrebno - mir, stabilnost, ekonomski prosperitet.»

Građani Bosne i Hercegovine su ideološki ubijeđeni da je Evropska unija jedini izlaz za njih, no problem leži u tome što veoma mali broj ljudi zna šta je Evropska unija i kako se do nje dolazi, smatra direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke Miloš Šolaja:

«Mnogi smatraju da je to političko pitanje i da će Evropska unija jednog dana čisto odlučiti da pozove. Isto se, možda, odnosi i na NATO. Međutim, oni moraju znati da svojim doprinosom, svojim ukupnim radom, učešćem u demokratiji i učešćem u ekonomiji jedino mogu da zasluže da budu pozvani u Evropsku uniju. Kako sad stvari stoje, ovaj narod je dosta letargičan, ali nema prave lidere koji mogu da ga povedu i koji mogu da osmisle taj put prema Evropskoj uniji.»

Na pitanje koliko su građani zainteresovani za ulazak u Evropsku uniju može se odgovoriti na dva načina, naglašava Šefko Bajić iz Centra za promociju civilnog društva:

«Ako govorimo o standardu koji bi građani imali ako BiH uđe u Evrospku uniji, ja ne znam da li postoji ijedan građanin BiH koji nije i ne bi trebao biti zainteresovan za ulazak u Evropsku uniju. Zna se koja je stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji, zna se kakav je odnos vlasti prema građanima u Evropskoj uniji, zna se koliko građani kroz različite demokratske procese mogu učestvovati i uticati na tu istu vlast Evropskoj uniji. Međutim, ako govorimo o precepciji građana šta znači ulazak u Evropsku uniju, tu imamo problem jer je pitanje Evropske unije zbog neodgovornosti naših političara pretvoreno u političko pitanje.»

Prema odgovorima anketiranih građana, mišljenje o ulasku u Evropsku uniju i znanje o onome šta ćemo dobiti članstvom su veoma različita:

«Isključivo protiv ulaska zato što ništa od Evrope dobro ne očekujem.»
«Ma svejedno je. I jesam i nisam. Ne znam, isto će nam biti. Nema posla, nema ništa.»
«Zašto da ne? Otvorene granice za nas.»
«Ma da. Pa zato jer ovdje nema dobrote. Nema ovdje sreće, čovječe.»
«Valjda budućnost nekakvu bolju nego što je sad. I dobre ljude i da dobro posluju. I da ovaj narod radi.»
«Sve ćemo dobiti ulaskom u Evrpsku uniju, samo mi smo realno zadnja zemlja u Evropi.»
«Normalno, Evropa je današnji modus vivendi. A mi? Mi nismo spremni za Evropu, jer mi smo puni primitivizma. S primitivizmom ne možete ništa uraditi. Šta ćete vi uraditi s primitivizmom?»
«Ja sam za. I da se prošire vidici za pučanstvo, kako se kaže, za ljude koji nisu obrazovani, ili koji ne mogu biti obrazovani. Apsolutno sam za ulazak.»
XS
SM
MD
LG