Dostupni linkovi

Diplomatsko ćutanje Beograda


Ljudmila CVETKOVIC, Sladana VASOVIC BOŽINOVSKA

Najozbiljniji spor oko proslave Ilindena u Prohoru Pčinjskom desio se 2003. kada Srpska pravoslavna crkva nije dozvolila vraćanje spomen ploče ASNOM-a i Ilindena na zidove manastira.

Sudeći po upornom ćutanju srpskih vlasti i revoltiranom odustajanju makedonskih u manastiru Prohor Pčinjski u četvrtak će biti obeležen samo verski praznik Sveti Ilija uz liturgiju episkopa vranjskog Pahomija. I dok se srpsko Ministarstvo spoljnih poslova nije oglasilo ni nakon što je Makedonija povukla svoj zahtev, Srpska pravoslavna crkva ne bi imala ništa protiv prisustva makedonske delegacije. Pod uslovom da se precizira makedonski zahtev, rekao nam je sekretar Vranjske eparhije, sveštenik Vladan Milutinović, ali da se ni ovoj eparhiji, ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi niko nije obratio, ni od zvaničnika Vlade Srbije, ni Vlade Makedonije:

“I ranijih godina su dolazile delegacije republike Makedonije. Podsetiću vas da je pre nekoliko godina na čelu delegacije bio predsednik Vlade republike Makedonije gospodin Branko Crvenkovski, koji je bio zajedno sa gospodinom Vojislavom Koštunicom, tada predsednikom SRJ, u manastiru sveti Prohor Pčinjski. Mi iz crkve ne vidimo nikakvog razloga zbog čega se ceo ovaj problem politizira i pravi se uvek slučaj.”

A kao jedno od obrazloženja na pitanje makedonskog predsednika Branka Crvenkovoskog potpredsedniku srpske Vlade Božidaru Đeliću, prilikom njegove nedavne posete Makedoniji, da li će srpsko ministarstvo spoljnih poslova odgovoriti na makedonski zahtev, Đelić je rekao da ministarstvo nije još dobilo odgovor od Srpske pravoslavne crkve i da će Makedonija biti blagovremeno obaveštena. Ni nakon višečasovnog čekanja i insistiranja našeg radija u ovom ministarstvu nismo dobili odgovor kakav je status makedonskog zahteva. Kao što ni u Vladi Srbije nismo uspeli da saznamo kakav je stav kabineta povodom ovogodišnjeg obeležavanja Ilindena. Interesantne su međutim, neke od izjava koje su ovih dana preneli mediji:

“Koristim priliku da se zahvalim na naporima srpskog Ministarstva inostranih poslova, ali smo svesni da su drugi igrači u Srbiji oni koji su odgovorni za nemogućnost da taj svečani čin za makedonsku istoriju dostojno proslavimo u manastiru Prohor Pčinjski”, izjavio je ministar spoljnih poslova Makedonije Antonio Milošoski.

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski izjavio je da mu je nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem “postalo jasno da Makedonija ni ovog Ilindena neće moći da poseti Prohor Pčinjski”.

Najozbiljniji problem bio je 2003. kada je Ilinden obeležen pod senkom sukoba između Srpske pravoslavne crkve i makedonskih vlasti, koji je pretio da preraste u međudržavni problem dve zemlje, kada su se visoke državne delegacije Beograda i Skoplja sastale ne ispred manastira, već u obližnjoj karauli Vojske Srbije i Crne Gore, jer SPC nije dozvolila vraćanje spomen ploče ASNOM-a i Ilindena na zidove manastira. Sekretar Eparhije Vranjske Vladan Milutinović međutim, objašnjava da je to učinjeno jer su bez ikakvog razloga i neprimereno makedonske vlasti zabranile rad Ohridskoj arhiepiskopiji:

“Koja je jedina kanonska crkva na prostoru Makedonije i naravno mora se poštovati hiljadugodišnji red i poredak. To je bio razlog zbog čega je došlo do te, kako Vi kažete ‘zabrane’, odnosno nismo dali dozvolu. Inače postoji kapela ispred manastira gde se mogu položiti cveće i venci. Ali suština je da to dve države međusobno urede. Sa strane SPC postoji dobra volja da se stavi ‘tačka’ na ceo taj slučaj.”

Problem je nerešiv jer su crkva i država povezane, prvenstveno u Srbiji a takođe i u Makedoniji, i ovde je reč i o državnom i o crkvenom sporu, kaže za naš program istoričar Vladan Jovanović iz Instituta za noviju istoriju Srbije:

“S jedne strane može da se pomisli da je u pitanju to što nisu dobili odgovor ili neka anarhična birokratija u Beogradu. Međutim to nije u pitanju zato što se taj problem apsolutno ponavlja iz godine u godinu. I taj problem što nema nikakvog odgovora, koji bi trebao da bude neka vrsta gesta dobre volje, pokazuje upravo na slabost srpskog vladajućeg establišmenta koji smatra da time brani nekakve nacionalne interese. Moj odgovor bi bio možda malo neistoričan da će spor biti rešen onda kada se olabavi veza između crkve i države, prvenstveno u Srbiji.”

A šta kaže Skoplje?

Srpski vicepremijer, Božidar Đelić, prilikom posete Makedoniji je rekao da ovo pitanje nije u ingerencijama srpske vlade i da taj spor mora biti rešen između Makedonske i Srpske pravoslavne crkve.

Makedonski eksperti, kao i predstavnici Makedonske pravoslavne crkve rekli su da srpska strana politizuje problem. Izrazili su sumnju da iza svega toga stoji, ne samo crkva, već i srpska država. Istoričar Todor Čopreganov:

"Činjenica je da je tamo konstituisana makedonska država. To što mi sada ne možemo da odemo tamo je čin volje srpske vlade, ali to ne znači da treba biti čin ucene. Očigledno je da ovde postoji politizacija cele stvari."

Vladika Petar je taj odnos nazvao velikom nepravdom i zloupotrebom makedonskog naroda i države:

"Nemate ni malo takta za osećanje jednog naroda i jedne države, koja je na tom prostoru konstituisala svoju državnost. Mislim da je to krajnje neprimereno od strane Srpske pravoslavne crkve. Ne mislim da je to incident samo od strane crkve, već da i u svemu tome ima prećutnog odobravanja od strane srpske države."

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije nije na istoj poziciji i za celi događaj ne tereti politiku severnog suseda:

"Mi ne smatramo da iza ovoga stoji srpska država. Mi imamo dobre odnose sa oficijalnim Beogradom. Radi se o sporu između crkvi, koji treba da dobije jednu drugu dimenziju. Nakon što se počne razvijati u pozitivnom pravcu, mi ćemo pristupiti prema onome što je naše legitimno pravo."

Sramota je da nacija svake večeri do 2. avgusta čeka ispred TV ekrana da li će se Srpska pravoslavna crkva smilovati da dozvoli proslavu na mestu na kome je održano prvo veće ASNOM-a, izjavio je premijer Makedonije, Nikola Gruevski.

Predsednik države, Branko Crvenkovski, smatra da je odluka preuranjena i da ne treba na taj način onemogućiti da srpska vlada i crkva preuzmu odgovornost.

Makedonija proslavlja 2. avgust kao Dan održavanja prvog veća ASNOM-a, održanog 1944. godine, u manastiru Prohor Pčinjski, kada je konstituisana makedonska država.
XS
SM
MD
LG