Dostupni linkovi

We will come back again


Elma FAKIC

Tamo smo sreli i najveći broj turista:

«Zdravo, hello Bosnia! Moje ime je Irina i dolazim iz Ljubljane, Slovenije. Ovdje sam tri dana u Sarajevu, ali jučer smo bili u Mostaru. Idemo pogledati i Tunel. Otkrivali smo malo i noćni život ovdje u Sarajevu. Ozbiljno, Bosna je jedna prelijepa država, ima puno za ponuditi. I Sarajevo je lijepi grad, ali osjećam da je malo tužan. Ovo je razumljivo, ali za deset godina, tako ja mislim, Bosna će prosperirati najbolje od svih država ovdje na Balkanu.»

«Ja sam Kristofer iz Kopenhagena. Došao sam u Sarajevo prije dva dana. Juče sam posjetio nalazište piramida u Visokom. Međutim, prema onom što sam vidio, sumnjam da se radi o piramidama. U Sarajevu je mnogo toga uzbudljivog, ali najviše mi je stalo do toga da upoznam ovdašnje ljude, jer su mnogo drugačiji od ljudi u mojoj zemlji.»

«Ja sam Tomas, dolazim iz Holandije, profesor sam historije.
Putujem ovim regionom, i Sarajevo je moja posljednja destinacija. Sve je zanimljivo - bio sam u Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji. Jučer sam posjetio Mostar i divio se skokovima sa mosta. O tome sam ranije čuo, ali je ono što sam vidio bilo je fantastično. U Sarajevu me posebno zanimaju stari dio grada i džamije, koje su prelijepe.»

«Ja sam iz Kanade. Sve je prelijepo, oduševljen sam.»

«Ja sam Bojan iz Slovenije. Došli smo u Sarajevo jučer. Imali smo vrlo ugodan doživljaj ovdje, jer nam se pokvarila klima u autu, ali smo nam to vaši taksisti odmah sredili, našli servisera i već imamo popravljenu klimu. Za dva sata su to sredili. Jučer smo malo prošetali Baščaršijom, sad ćemo još danas da nešto kupimo, jučer je bilo malo zatvoreno. Idemo dalje pogledati Jajce i Bihać. Ovdje Baščaršiju i možda ćemo malo otići do Bjelašnice ili Jahorine da malo vidimo - inače smo skijaši.»

«Moje ime je Džoš, iz Novog Zelanda sam. Imam predivne utiske iz Sarajeva. Ovo je divan grad, toliko različitih kultura na jednom mjestu - nevjerovatno. Sigurno ću opet doći.»

«Ja sam Ornela, iz Italije. Doputovala sam jučer. Veoma me zanima ratni period i sve što se ovdje zbivalo. Nadam se da ću posjetiti neka mjesta koja govore o tome. Imam prijatelja iz Bosne koji živi sa svojom porodicom u mojoj ulici i mnogo mi je pričao o tome.»

Turistički poslenici imaju pune ruke posla da brojnim turistima izađu u susret. Zlatko Prlenda, iz Turističke zajednice Federacije BiH, potvrđuje da se povećava broj turista u cijeloj zemlji:

«Prošla godina, za koju postoje sređeni potpuno podaci, kaže da je bilo gotovo pola miliona dolazaka turista u BiH i negdje oko 1,177.000 noćenja. Od toga je oko 51 posto domaćih turista i nešto malo preko 49 posto stranih. Dakle, prošla godina je bila rekordna po broju dolazaka i po broju noćenja.»

O tome šta turiste privlači u Sarajevu, Prlenda kaže:

«Ono što turiste u Sarajevu najviše interesira je ambijentalno jezgro, dakle staro gradsko jezgro Baščaršija, ali isto tako i Skakavac i Bijambare i planine i Vrelo Bosne, ali jedan broj njih se svakako interesira i za mjesta ili objekte koji su na neki način značili neko određeno mjesto u toku proteklih ratnih zbivanja.»

Turisti koje smo danas sreli, slično kao i mnogi drugi, nose lijepe utiske:

«Vrlo nam se sviđa i dođemo ovdje idući put. Again, again! We will come back again.»
XS
SM
MD
LG