Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samo trećina Hrvata vjeruje medijima


U svim zemljama ispitanicima su postavljena tri ista pitanja - vjerujete li da mediji donose mišljenja bliska vašima, služe li masovni mediji svjetskom dobru i u kojoj mjeri ne vjerujete u "istine" koje vam serviraju novinari?

Rezultati Gallupova istraživanja prikazani su na Kongresu Svjetske novinarske organizacije (IFJ) u Moskvi da bi potom bili sistematizirani u brošuri Instituta za javne ekspertize IFJ.

Finska je u vrhu zemalja u kojoj se vjeruje da mediji donose mišljenja bliska publici - 57 posto.

Na toj ljestvici "povjerenja publike" Hrvatska zauzima 42. mjesto. Medijima, naime, vjeruje 27 posto ispitanika. U tom pogledu ispred Hrvatske su Bosna i Hercegovina, te Crna Gora koje dijele 25-to mjesto, Makedonija na 35-oj poziciji i Srbija na 39-om mjestu.

Indija je na vrhu ljestvice zemalja u kojima se vjeruje da mediji služe dobru u svijetu. Naime, cak 89 posto Indijaca vjeruje u dobronamjernost medija i novinara.

Na toj ljestvici na 36. mjestu je Hrvatska u kojoj 54 posto javnosti vjeruje da mediji služe univerzalnom dobru. Bosna i Hercegovina zauzima 33., Makedonija 40., a Srbija 53. mjesto sa tek 37 posto onih koji vjeruju u svjetsku misiju suvremenih medija.

Kada je riječ o nepovjerenju u novinare i medije, Grčka je na vrhu Gallupove ljestvice. U toj zemlji čak 67 posto ispitanika ne vjeruje u novinske "istine".

Na toj ljestvici Hrvatska je 26-ta, sa 51 posto onih koji ne vjeruju novinarima i medijima, Makedonija 11-ta, Bosna i Hercegovina 16-ta, a Srbija 19-ta.

Na dnu ljestvice, 56. mjesto zauzela je Finska. Istraživanje je pokazalo da u toj zemlji ima najviše onih koji vjeruju, ali i onih koji ne vjeruju medijima.
XS
SM
MD
LG