Dostupni linkovi

Među nepoželjnim u SAD i neki bh. građani


Lista nepoželjnih za ulazak u Sjedinjene Američke Države objavljena je na 277 stranica. Svrstani su u nekoliko kategorija, kojima se po raznim osnovama zabranjuje ulazak u SAD. Jedna od njih su i takozvani pomagači Osame bin Ladena, koga SAD smatraju jednim od svojih najvećih neprijatelja. Uz već standardne islamske zemlje, pominje se i BiH, preciznije međunarodne organizacije i fondacije Al bir al-davalia, Al-Furkan, SIRAT i druge, koje imaju ogranke u većim gradovima BiH, te pojedinci kojima je blokirana sva imovina i računi.

U tom se tekstu, koji prenose novinske agencije, kaže da se među osobama sa “crne liste” nalaze i lica koja posjeduju bh. pasoše - Tunižanin Abu Tale, Safet Durguti poznatiji kao Abu Sumaja, kao i naturalizirani Tunižanin Khalil Ben Ahmed Ben Mohamed Jaraja.

U kategoriji “nepoželjni” za Amerikance su i svi haški optuženici za ratne zločine, potom bivši bh. zvaničnici – Bakir Alispahić, Senad Šahinpašić i Hasan Čengić, te nekadašnji ministri vlade srpskog entiteta – Milenko Vračar, Tomislav Kovač i Bogdan Subotić.

Interesantno je da se u ovom novom izvještaju pominje i Slobodan Milošević, iako je bivši predsjednik Srbije umro još prošle godine, te general vojske bosanskih Srba Momir Talić, koji je umro prije četiri godine. Za obojicu pokojnika i dalje su na snazi sankcije koje se ne odnose samo na ulazak u SAD već i na blokadu eventualnih bankovnih računa ili imovine.
XS
SM
MD
LG