Dostupni linkovi

KANDAHAR


NATO i afganistanska vojska sukobili su se sa talibanskim militantima u provinciji Helmand. U zračnim udarima poginoli su deseci ljudi. Informacije o broju poginulih su proturječne. Jedan od dužnosnika provincije tvrdi da je poginulo 60 civila, drugi govori o 50 ubijenih talibana i 28 civila. Predstavnici koalicijskih snaga negiraju pogibju civila.

RAMALA
Palestinski predsjednik Mahmmoud Abbas izjavio je da će donijeti odluku o promjeni izbornih pravila što bi moglo otežati islamskom pokretu Hamas da nakon novih izbora očuva parlamentarnu većinu koju je osvojio prošle godine. Abbas nije precizirao kada će raspisati nove izbore.

MOSKVA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov razgovarao je telefonom sa jednim od lidera palestinske militantne organizacije Hamas, koji je rekao da ne postoje prepreke za suradnju Fataha i Hamasa u stvaranju palestinske države", objavilo je
ministarstvo.

MOJAVE
U velikoj eksploziji na aerodromu u pustinji Mojave u Californiji četvrtak kasno poslije podne poginule su tri osobe, dok su tri u kritičnom stanju. Za sada nije poznat uzrok eksplozije, koja se dogodila na udaljenom dijelu "Avio i svemirske luke Mojave" (Mojave Air and Space Port), istraživačkom centru u pustinji Mojave. Na aerodromu se nalazi baza kompanije "Scaled Composites", koja je napravila prvu privatnu svemirsku letelicu "SpaceShipOne", koja je odletjela u svemir. Kompanija trenutno razvija novi svemirski turistički program

KANBERA
Australijska policija odbacila je optužbe za terorizam protiv lječnika , porijeklom iz Indije, Muhameda Hanifa, koji je uhapšen u vezi sa neuspjelim bombaškim napadima u Londonu, javili su danas australijski mediji.
Doktor Hanif bio je optužen za podržavanje terorizma, jer je rođaku u Britaniji dao svoju karticu za mobilni telefon.
Uhapšen je 2. srpnja (jula) pri pokušaju odlaska iz Australije za Indiju. Od tada je bio u pritvoru.

LOS ANGELOS
Terminal aerodroma u Los Angeles evakuiran je pošto je pronađen sumnjivi predmet, za koji se kasnije ispostavilo da je električna igrica, objavili su služeni izvori.
XS
SM
MD
LG