Dostupni linkovi

Ljubljana najpoštenija, Zagreb sasvim blizu


Derrick Wolf je stajao blizu fontane u New Yorku. Kad je vidio da mu pored noge zvoni telefon – najprije se uplašio, sam je to kasnije ispričao, da nije nekakva bomba na daljinski upravljač pa je polako prešao pogledom okolo sebe. Nije ništa primjetio, pa je pogledao da telefon nije za nešto vezan. Nije bio. Bilo mu je ipak malo sumnjivo, ali je ipak podigao telefon i sa druge strane je čuo nečiji glas. Dobro je – nije neka zamka, pomislio je. Javio mu se neki muški glas, rekao da je izgubio telefon i pitao ga: “Može li ga vratiti?” Derrick nije imao dileme. “Naravno!” Dogovorili su mjesto i vrijeme i telefon se vratio vlasniku. Kad je sve završeno Derrick je otkrio da telefon nije izgubljen nego je namjerno ostavljen, a njegov “vlasnik” je bio novinar koji je istraživao poštenje građana.

Poznati američki list Reader’s Digest je ponovio ovakav postupak 30 puta i to u 32 zemlje. Svrha je bila napraviti istraživanje u kojoj su zemlji najpošteniji i u kojoj će zemlji najveći broj građana vratiti telefon. Da li će im instinkt reći da treba da pomognu ili će to ignorirati i zadržati telefon? Ako je pronalazač telefona odgovorio na poziv, novinari bi ga pitali da li bi telefon vratio vlasniku. Vidjeli su i dosta primjera kako telefon zvoni, pronalazač podiže telefon sa poda, stavlja ga u džep, ne obazire se na zvonjavu nego samo brzo napušta to područje. Reći ćete da to nije naučna studija? Nije, ali je zanimljiv test. Evo rezultata.

Procenat vraćenih telefona je – 68%, nešto malo poštenije u vraćanju su bile – žene. Od 32 grada u svijetu gdje je istraživanje rađeno najpoštenija je bila – LJUBLJANA. Čestitam. Tamo su vratili 29 od 30 telefona. Drugi je Toronto sa vraćenih 28, Seul sa 27, Stockholm sa 26. Mombai, Manila i New York su vratili 24 telefona, a u grupi sa vraćenih 23 mobitela su bili ZAGREB, Prag, Helsinki, Budapest, Warsaw i Auckland. Najmanje su telefona vratili u Hong Kongu i Kuala Lumpuru - svega 13, u Bucharestu i Amsterdamu tek 14, u Lisbonu 15, Singapuru i Buenos Airesu 16, Moskvi 17, Madridu 18, Londonu i Sydneyu 19, a u Berlinu, Parizu, Sao Paolu i Bankoku su vratili po 21 od 30 telefona.

Ako nekog zanima, drugih zemalja na listi nema. Istraživači nisu išli dalje od Zagreba. Njemački istraživači su objavili danas rezultate svoje studije o ljudskom ponašanju i poštenju i našli dokaze za ono što mi svi mislimo – da se čovjek mnogo pozitivnije ponaša kada zna da ga posmatraju. Njemački naučnici bilježe primjere ponašanja koje je počelo kao sebično (kad niko ne gleda) do krajnje nesebičnog (kad se posmatra). Oni tvrde da je na jednoj dobrotvornoj priredbi broj donacija "značajno porastao" samo zato što su na kutiji gdje su se ubacivale donacije bile nacrtane – oči.

Svi mi volimo da budemo ljepši nego što jesmo, pametniji nego što jesmo i da izgledamo pošteniji nego što jesmo. Čak i nije toliko važno jesmo li ljepši i pametniji, važno je da to drugi o nama misle.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG