Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hapse Terzića, love Jovanovića?


Nevladine organizacije ocenile su da je hapšenje bivšeg okružnog tužioca u Beogradu Radeta Terzića "deo dobro organizovane kampanje protiv ubijenog premijera Zorana Đinđića", koja se vodi od dana izricanja presude njegovim ubicama.

Ove NVO smatraju da je cilj da se eliminiše i obesmisli zahtev punomoćnika oštećenih i demokratske javnosti za utvrđivanje političke pozadine ubistva premijera, što je namerno izbegnuto u nedavno završenom suđenju. Biljana Kovačević Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, izjavila je za naš program da bi tužilaštvo moralo da rasvetli ulogu nastavljača službi Slobodana Miloševića u ubistvu Đinđića, kao i pobunu specijalne jedinice Crvene beretke koja je, kako je rekla, bila ključni momenat atentata:

“Podmetanje priče o tome ko je pustio Kuma ili bilo koga drugog iz zatvora nije pitanje našeg stava u odnosu na Šiptara, Kuma i ostale, zato što premijera nisu ubili Šiptar i Kum kao članovi ili vođe Zemunskog klana nego ga je ubio DB, ubila ga je jedno dobro organizovana grupa iza koje je stajala država. Postoji čitav niz podataka o tome, ali tužilaštvo odbija time da se bavi. Zapravo, hapšenje tužioca Terzića za puštanje Šiptara i Kuma iz zatvora je skretanje pažnje sa suštine onoga što ovo društvo čeka.”

Tokom, a posebno od presude optuženima za ubistvo premijera, u opticaju su dve suprotstavljene priče: advokati porodice Đinđić, prijatelji pokojnog premijera i njegovi nekadašnji saradnici iz Demokratske stranke insistiraju da se rasvetli politička pozadina ubistva, dok u vladajućoj Demokratskoj stranci Srbije smatraju da posebno treba rasvetliti puštanje vođa Zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića iz pritvora, koji su kasnije izveli atentat. Zašto nevladine organizacije insistiraju da se rasvetli pobuna Crvenih beretki, objašnjava Biljana Kovačević Vučo:

“Mi smo u nekoliko navrata ukazivali da je suština političke pozadine ubistva premijera zapravo pobuna Crvenih beretki, pobuna JSO kada je zapravo i krenuo prvi akt u atentatu na premijera. Posle toga je sve išlo po nekoj svojoj logici stvari.”

Da podsetimo, sadašnji premijer Vojislav Koštunica tokom pobune Crvenih beretki izjavio je da se radio o legitimnom protestu jer, kako je rekao, lekari štrajkuju u belim mantilima pa i specijalci to mogu u svojoj opremi. Specijalci su tada u punoj ratnoj opremi blokirali autoput u Beogradu. Danas, Đorđe Mamula, funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije i bivši potpredsednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe, kaže za naš program da se ne radi o političkim motivima za hapšenje tužioca Terzića, već isključivo o procesu zasnovanom na pravu, i odbacuje tvrdnje NVO:

“To su stavovi koji se ne zasnivaju ni na kakvim činjenicama i dokazima. Inicijativa nekoliko NVO je zapravo inicijativa udruženja laika koji nisu afirmisani u struci. Mislim da njihovo mišljenje nema posebnu težinu. Oni to zastupaju s vremena na vreme, neki od njih od početka suđenja, tako da će to biti vrlo brzo zaboravljeno. Mislim da o tome sutra neće niko više govoriti.”

Odmah po privođenju Terzića oglasio se i Čedomir Jovanović, potpredsednik u nekadašnjoj Đinđićevoj vladi i lider Liberalno demokratske partije, tvrdeći da je to uvertira za njegovo hapšenje i optužbu da je kod tužioca pre atentata urgirao da se iz zatvora puste vođe zemunaca:

“Gospodina Terzića ne poznajem, nikada se sa njim nisam privatno video, nikada sa njim nisam vodio bilo kakav razgovor, ali znam da je uhapšen samo zato što se od njega očekuje da kaže ono što je toliko puta pre njega tvrdio Vojislav Koštunica. Ako je to tema onda ne moraju da hapse Radeta Terzića, neka kažu da je put do utvrđivanja političke pozadine ubistva – moje hapšenje, neka ne maltretiraju druge ljude!”

Insistiranjem na tezi da su Đinđićevi saradnici, pa i on sam, bili u kontaktu sa kriminalcima, deo vlasti oličen u Demokratskoj stranci Srbije pokušava da skrene sa puta nameru druge strane da se rasvetli politička pozadina njegovog ubistva, kaže za naš program Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić:

“Hapšenje Terzića a naročito razlozi koji su navedeni da je on član Zemunskog klana je takva glupost i budalaština koja će biti zapamćena za sva vremena. Mislim da se tu upravo radi o potpunoj politizaciji Specijalnog tužilaštva, njegovoj upotrebi za obračun sa političkim neistomišljenicima i smatram da je to jedan opasan presedan.”

Demokratska stranka, čiji je jedan od osnivača Zoran Đinđić i koja sa DSS-om danas učestvuje u vlasti, nije se posebno oglašavala povodom hapšenja Terzića. Jelena Marković, portparol DS-a za naš program je rekla da ta partija ne posmatra situaciju sa strane, već da je baš najzainteresovanija da se rasvetli politička pozadina ubistva Zorana Đinđića:

“Kao nastavljači njegove politike, kao ljudi koji imaju lični i politički dug prema njemu, mislim da je to interes i stranke i interes cele Srbije. U tom smislu mi se nećemo mešati u rad pravosudnih organa, kao što se nismo mešali ni tokom procesa koji je trajao neobično dugo, vezano za ubistvo premijera Đinđića, za direktne počinioce, nećemo komentarisati rad tužilaštva, čekajući da se zaista rasvetle sve okolnosti koje su do toga dovele.”

Jelena Marković zaključila je konstatacijom da politička pozadina Đinđićevog ubistva jednostavno mora biti rasvetljena do detalja:

“Ne delimično nego potpuno, kao što smo to uradili sa krivičnom odgovornošću tako i za političku odgovornost, stvarno bi moralo biti potpuno otkrivena.”

Optuženi za atentat na Zorana Đinđića osuđeni su na visoke zatvorske kazne, vođa zemunskog klana i bivši komandant Crvenih beretki Milorad Ulemek Legija dobio je maksimalnih 40 godina, kao i Zvezdan Jovanović koji je iz snajpera ubio premijera.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG