Dostupni linkovi

Kruhom na kamen


Neki će se sjetiti i TV rubrike "Hoću da kažem" u kojoj je skoro 200 najpoznatijih bosanskohercegovačkih građana izražavalo svoj protest protiv rata i mržnje. Ko tebe kamenom ti njega kruhom – kaže jedna "božja" poruka. Tako sam sebi izgledam danas kad se sjetim kako smo na sarajevskoj televiziji pred rat emitirali takve poruke tolerancije i mira. Dok su oni skupljali oružje – mi smo govorili protiv rata. Mora da smo ratnim vođama bili smiješni.

Sjetih se toga jutros kad pročitah otvoreno pismo ruskih akademika, među njima i dvojica nobelovaca, ruskom predsjedniku Putinu, u kojem se izražava "zabrinutost radi rastućeg utjecaja pravoslavne crkve" u dnevnom i političkom životu "čime se poništava razdvojenost crkve i države." Akademici su svoje otvoreno pismo motivirali prijedlogom koji cirkulira u Rusiji da pravoslavlje postane redovan predmet u školama, te da se teologija definira kao nauka.

Prije nekoliko dana, u Srbiji, grupa roditelja pokrenula je građansku inicijativu za ukidanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na opremu za bebe. Prikupili su više od 35.000 potpisa građana koji su podržali želju da već rođene bebe što manje osjete siromaštvo. Inicijatori građanske inicijative su razgovarali sa Ministarstvom financija, dakle sa Vladom i - glatko su odbijeni. Onda se, međutim, dogodio preokret. Svojim potpisom akciju je podržao i patrijarh Pavle, pa je taj jedan jedini potpis promijenio i stav i odluku Vlade. Vlada je rekla, gle čuda, da podržava iniciajtivu patrijarha. Onih 35.000 potpisa se – izgubilo i vladi nisu bili važni.

"Grupa 'Rolling Stones' su bezbožnici koji pjevaju demonske pjesme" - izjavio je prije nekoliko dana mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Koncert je održan 9-og srpnja u Budvi i dva dana kasnije u Beogradu. Legendarne rokere gledalo je uživo oko 60 tisuća "demona" , što bi rekao Amfilohije.

Ili, ovaj primjer iz islamskog svijeta - policija u Iranu je odlučila da pojača akcije protiv onih žena koje ignoriraju islamska pravila oblačenja. Mehdi Ahmadi, prvi čovjek tamošnjeg policijskog informacionog centra je najavio da će one žene koje ne poštuju pravila u oblačenju, biti odvedene u policijsku stanicu "da poboljšaju svoje ponašanje"! Ne znam kako se "poboljšava ponašanje" u policijskoj stanici, ali znam da žene u Iranu mogu biti novčano kažnjene, ako se ne "ponašaju" kako valja. Moguća je čak i zatvorska kazna.

Nije sporan utjecaj katoličke crkve na razvoj prilika recimo u Hrvatskoj ili pak na politiku u Sjedinjenim Američkim Državama - da budemo sigurni da imamo balansiranu kolumnu. Osobno, nemam ništa protiv utjecaja religije. I treba da utječe, ali pravo pitanje nije treba li religija utjecati nego gdje su granice tog utjecaja. Da li taj utjecaj ima pravo da se bavi poreskom politikom, da proglašava pop grupu Rolling Stones demonima i da šalje žene u zatvor, zato što se ne oblače po pravilima koje je neko propisao!? I obrnuto naravno: šta će Vladi Srbije potpis patrijarha da proizvode za bebe oslobodi PDV-a? Valjda razlozi za to nisu vjerski!

Stručnjaci tvrde da u nedemokratskim društvima dolazi do "nacionalizacije" religije, religija podržava naciju i obrnuto. "Mistika religije postaje mistika nacije" i taj proces međusobne ovisnosti lako može kao posljedicu imati deformirane religijske poruke ili pak deformirane nacionalne poruke. Jednostavno zato što vjera upotrebljava politiku i politika upotrebljava vjeru. Obje strane žele učvrstiti svoje pozicije u društvu i nalaze koristi od toga i, logično, djeluju u onim dijelovima društva gdje se to od njih nije nikad ni očekivalo. Stvari stoje još kompliciranije, da ne kažem gore, kad međuovisnost vjerskog i nacionalnog postaje međuovisnost vjerskog i nacionalističkog.

Posljedice su, dugoročno, mnogo ozbiljnije. U takvoj sprezi vjerskog i nacionalističkog nije posljedica samo u tome da se izjednače interesi i ponašanje jedne nacionalističke politike i jedne religije! Nije posljedica čak ni samo u tome da dolazi do sukoba, čak i ratnog, dvije nacionalističke politike! Posljedica je također da dolazi do sukoba između dvije religije! Tako religija potkopava svoje sopstvene temelje – umjesto da slavi Boga i propovijeda mir i nadu, ona slavi politiku sa kojom se vezala, njene vođe i propovijeda sukob. Moje tumačenje interesa moje vjerske grupe postaje kriterij ponašanja, Biblija i Kuran nisu više inspiracija nego tek obična norma.

Moglo bi se reći da taj proces završava totalnom identifikacijom vjere i politike, pa mogli reći da ta spirala među ovisnosti izgleda ovako: jedan narod = jedan cilj; jedan cilj = jedna politička stranka; jedna politička stranka = jedna vjera; jedna vjera = jedan narod, i konačno: jedan narod = jedan vođa.

I kad imaš takvu situaciju, da pojednostavim, jedan narod = jedna vjera = jedan vodja, onda, naravno, ona poruka Gorana Bregovića s početka ove priče izgleda zaista kao da se bacaš "kruhom na kamen."
XS
SM
MD
LG