Dostupni linkovi

BRUXELLES


Šefovi diplomacija zemalja članica EU u Bruxellesu razgovarali su o načinu rješavanja budućeg statusa Kosova, nakon što su u petak, 20. srpnja (jula), u Vijeću sigurnosti UN-a propale konzultacije o američko- evropskom nacrtu rezolucije o Kosovu i najavljen nastavak razgovora u okviru Kontakne grupe. Dolazeći na sastanak, švedski šef diplomacije Carl Bildt je rekao kako se do rješenja treba doći diplomatskim dogovorom, "zadržavajući jedinstvo EU, što je dugoročno značajno za Balkan, ali i ostala područja".
"Naše obaveze prema Ahtisaarijevom planu ostaje vrlo snažne " istaknuo je David Miliband, koji, kao britanski ministar vanjskih poslova prvi put prisustvuje sastanku. Njemački šef diplomacije Frank Walter Steinmeier je istaknuo da bi Kontaktna skupina trebala biti djelotvornija, te da zato predlaže da Britanija, Njemačka, Italija i Francuska, budu ubuduće predstavljene jednim članom. "Takva medjunarodna trojka koju bi činili SAD, Rusija i Evropska unija, dogovarala bi se djelotvornije sa Srbima i Kosovarima", kazao je njemački šef diplomacije.
Kontaktna skupina bi se, prema agenciji Reuters, trebala sastati u srijedu, kako bi se pokrenuo novi krug diplomatskih razgovora izmedju Beograda i Prištine.
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je nakon sastanka rekao " naši kosovski prijatelji moraju shvatiti da nisu sami, ali i naši srpski prijatelji moraju shvatiti da su nužni ustupci".
XS
SM
MD
LG