Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BEOGRAD


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija politiku o Kosovu tretira kao svoje fundamentalno političko i pitanje vlastitog integriteta i da tu nema spora, a da Rusija i Srbija imaju saglasnu politiku o budućem statusu Kosova.
Tadić je u intervjjuu Agenciji Beta rekao kako je važno da Vlada Srbije dobije mandat da sastavi pregovarački tim za pregovore sa Prištinom, kako bi kao institucija koja je nadležna za pregovore preuzela svoj dio odgovornosti.
Država, rekao je Tadić, treba zauzeti poziciju traženja rješenja za Kosovo koje je prihvatljivo za obje strane, a da se ni jednog trenutka ne ugrozi integritet i suverenitet Srbije.
Tadić je rekao da ideja o podjeli Kosova, koja se pominje u određenim krugovima, nije ovog trenutka na pregovaračkom stolu i sada nije aktuelna.
Predsjednik Srbije se nada da će predstavnici albanskih političkih institucija odustati od namjere da na Dan albanske zastave, 28. novembra, kosovski parlament donese deklaraciju o proglašenju nezavisnosti, što je najavio premijer Kosova Agim Čeku.
Tadić je rekao i da očekuje od Albanije i svih drugih država jugoistočne Evrope da pokažu maksimalnu uzdržanost i u narednom periodu, jer bi to bilo dobrodošlo za pronalaženje kompromisnog rješenja.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG