Dostupni linkovi

Zapad odustao od rezolucije - predloženi pregovori!


"Za žaljenjem moramo utvrditi kako je bilo nemoguće osigurati podršku za takvu rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN. Zbog toga stavljamo raspravu o rezoluciji na čekanje", izjavio je francuski ambasador pri UN-u Žan Mark de la Sablijer (Jean Marc Sabaliere) u ime predlagača rezolucije SAD, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Belgije nakon današnjih konzultacija Savjeta. On je ponovo naglasio američko-evropsku podršku za prijedlog posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo, te istaknuo kako "on treba biti podloga za svaku buduću raspravu".

Umjesto daljih pokušaja da se budući status Kosova utvrdi rezulucijom Savjeta bezbjednosti UN, što Rusija blokira od marta, zapadne zemlje će pokušati inicirati novi krug pregovora čelnika Srbije i Kosova, pod okriljem Kontakt-grupe za Kosovo, u kojoj su SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija. Ambasador SAD Zalmay Khalilzad rekao je da bi pregovori pod okriljem Kontakt-grupe trebali trajati 120 dana, kao što je predviđao i nacrt rezolucije koju je Rusija zaustavila prijetnjom veta. Niko od predstavnika predlagača nije mogao reći šta će se desiti ako novi krug pregovora ne donese rezulatata.

Rusija je u petak stavila do znanja da nije spremna da podrži novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o statusu Kosova, kao ni da se uzdrži prilikom glasanja o njoj. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je tokom konsultacija Savjeta bezbjednosti UN rekao da Rusija nije spremna da podrži rezoluciju, ali ni da se uzdrži tokom glasanja o njoj.

„Na osnovu saopštenja koje ste čuli (od ambasadora Francuske Žana Marka de la Sablijera), izgleda da su naši partneri u Savjetu bezbjednosti i kosponzori rezolucije pozitivno reagovali na taj stav, tako da izgleda da ćemo imati mogućnost da pokušamo da pokrenemo efikasne pregovore između strana (Beograda i Prištine)", rekao je Čurkin novinarima nakon konsultacija u Savjetu bezbjednosti.

Na pitanje novinara da li Rusija odlaže rješenje, Čurkin je rekao da Rusija sprečava rezoluciju koja je protivna međunarodnom pravu. On je objasnio da je osnovno načelo kojeg se Rusija drži u nastojanju da se nađe rješenje za budući status Kosova, načelo teritorijalnog integriteta članica UN, kao i da ne treba nagrađivati snažne separatističke pokrete.



Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocijenio je značajnom pobjedom današnju odluku unutar Savjeta bezbjednosti da se odustane od rezolucije za Kosovo i pokrenu novi pregovori između Beograda i Prištine.

Koštunica je ocijenio kako je zajednička principijelna politika Srbije i Rusije ostvarila značajnu pobjedu:

"Povlačenje nacrta nove rezolucije koja je trebalo da pripremi nezavisnost Kosova i Metohije, ima izuzetan značaj za Srbiju i predstavlja pobedu prava nad pokušajem da se Srbiji otme veliki deo teritorije", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Srbijanski premijer je saopštio da je Srbija spremna za nove pregovore i da Vlada Srbije izričito insistira da se oni vode pod isključivim mandatom Savjeta bezbjednosti, jer samo to tijelo UN, saglasno Rezoluciji 1244, ima mandat da se bavi rješavanjem uređenja Kosova.

U Srpskoj listi nezadovoljni razvojem situacije

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da Srbija nikako ne bi trebalo da prihvati da o statusu Kosova odlučuje Kontakt-grupa jer je to pokušaj da se proces blokira. Ivanović je agenciji Beta rekao da misli da nije moguće sa Savet bezbednosti proces odlučivanja prenese na neformalno političko telo kao što je Kontakt-grupa.

SAD tom odlukom pokušavaju da nađu izlaz iz situacije u kojoj su se našle, rekao je Ivanović i dodao da ta odluka nije nikakva pobeda Srbije i Rusije, već izraz nemoći sa kojim se suočavaju SAD i evropske države, koje su želele brzo rešenje i dale obećanja koja ne mogu ispuniti.
XS
SM
MD
LG