Dostupni linkovi

Nezavisnost na Dan albanske zastave?


Proces definisanja statusa Kosova je blokiran u Savetu bezbednosti UN, stoga je potrebno tražiti alternativna rešenja ka postizanju nezavisnosti, izjavio je premijer Kosova Agim Čeku.

Čeku je rekao da je njegova ideja da se 28. novembar, Dan zastave Albanije, odredi kao datum proglašenja nezavisnosti ali nikako jednostranim potezom. “Svedoci smo da je proces propao i blokiran je, i zato mi treba da proglasimo kraj u saradnji sa SAD i EU”, rekao je Čeku.

“Kao član pregovaračkog tima i kao premijer Kosova predložio sam da 28. novembar bude dan proglašenja nezavisnosti. To je datum koji se podudara sa periodom od 120 dana, što je zahtev medjunarodne zajednice, a to je i istorijski datum koji slavimo”, rekao je Čeku.

Kosovski premijer je kazao da se njegov predlog zasniva na planu Martija Ahtisarija, i periodom od 120 dana kada treba da se usvoje ustav i simboli, napravi plan tranzicije, označi zavrsetak misije UN-a, dolazak predstavnika EU, te nastavak misije NATO-a.

Čeku kaže da se radi o predlogu a odluku treba da donese Pregovarački tim u saradnji sa medjunarodnim partnerima.

“To ostaje ideja sve dok se ne usvoji u Pregovaračkom timu. Ne radi se o jednostranom potezu, a ideja je dosla zbog blokade u Savetu bezbednosti”, rekao je Čeku.

U svakom slučaju Čeku je kazao da ce članovi Pregovaračkog tima tokom sastanka sa američkim zvaničnicima 23. jula u Vašingtonu, tražiti da se proces ubrza, Priština aktivnije angažuje u procesu a SAD zadrže vodeću ulogu.

“Vašingtonu ćemo preneti da je Kosovo spremno za proglasi nezavisnost u trenutku kada su oni spremni da je priznaju nezavisnu i surevenu državu Kosovo”, rekao je Čeku.
XS
SM
MD
LG