Dostupni linkovi

Srbi veruju u izlazak na kosovske izbore


Izvesno je da će kosovski Srbi učestvovati na lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, stav je političkih partija kosovskih Srba koje su registrovane pri OEBS-u.

Šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Oliver Ivanović smatra da će Srbi zauzeti pozitivan stav.

“U situaciji kada se istovremeno organizuju lokalni i parlamentarni izbori vrlo je izvesno da će Srbi zauzeti pozitivan stav u tom smislu i učestvovati na izborima. Prosto, jer za izbore na lokalnom nivou postoji ogromno interesovanje, a za izbore na centalnom nešto manje, ali bukvalno je teško organizovati bojkot u slučaju da se oba izborna procesa organizuju istog dana.”

Predsednik nedavno formirane Nove Demokratije ministar za povratak u Vladi Kosova Branislav Grbić kaže da će ta partija učestvovati u političkom procesu:

“Smatram da će i izbori na Kosovu biti mogućnost da se vidi kolike su snage tih političkih partija, koje žele da svojim radom, svojim angažovanjem, sačuvaju srpsku zajednicu. Smatram da ćemo mi kao jedan deo političkog miljea Kosova dati doprinos u tom smislu.”

S druge strane, Srpsko nacionalno veće Kosova sa rezervom gleda na mogućnost izlaska Srba na kosovske izbore. Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajkovic kaže da je sprovođenje decentralizacije uslov za izlazak na izbore.

“Ono što za nas, kao srpsku zajednicu, predstavlja problem je diskriminacija koja se sprovodi unutar institucija kroz majorizaciju i nemogućnost ostvarivanja prava za one koje predstavljamo i koji nas biraju. S tim u vezi, ukoliko bismo imali decentralizaciju kao realnost sa jedne strane, i ukoliko na centralnom nivou budemo imali institucionalnu mogućnost da zaštitimo prava onih koji nas budu birali, ja mislim da problem izlaska Srba na izbore neće postojati.”

Na osnovu Ustavnog okvira, u Skupštini Kosova 10 poslaničkih mesta je rezervisano za Srbe, a u Vladi dva ministarska mesta. Ministar Grbić kaže da su izbori u interesu srpske zajednice, pošto političkim sredstvima treba da se stvore uslovi za opstanak i prosperitet pre svega kosovskih Srba.

“U svakom segmentu društva treba se dokazivati i opstajati, što znači da je politika jedna neminovnost i mogućnost, kao jedan vid borbe za opstanak na prostorima Kosova.”

Prema rečima Rade Trajković, srpski političari će moći da štite interese Srba samo ako se i njihov status u institucijama zaštiti.

“Sve se nalazi u rukama predstavnika međunarodne zajednice koji svakako očekujem da će stvoriti mogućnosti da i Srbi postanu deo institucija na način koji će rezultirati našom mogućnosti da kroz institucije zaštitimo interese naših birača.”

Na poziv Beograda kosovski Srbi su bojkotovali parlamentrane izbore 2004. godine, zbog, kako je rečeno, nepostojanja najosnovnijih sloboda. Izašao je samo simboličan broj birača. Međutim, danas mnogi smatraju da se upravo institucionalnim zalaganjem Srbi mogu izboriti za svoja prava. Oliver Ivanović kaže da ovoga puta treba drugačije delovati.

“Poučeni lošim iskustvom iz prošlosti kad su odluku o tome donosili u poslednjih nedelju dana, mislim da bi Srbi ovoga puta trebalo da se izjasne za učešće na izborima odmah kada se izbori budu objavili.”

U svakom slučaju Srbi se slažu da je bez obzira na statusno pitanje potrebno organizovati izbore, pošto mandat Skupštini i Vladi ističe u septembru. Iako je Pregovarački tim odlučio da se izbori održe na osnovu zakona, odnosno na jesen, još uvek se ne zna tačan datum njihovog održavanja. Odluku treba da donese šef UNMIK-a.
XS
SM
MD
LG