Dostupni linkovi

Izbori pre odluke o statusu


Nakon odluke Pregovaračke ekipe Kosova da tokom ove godine treba održati lokalne i parlamentarne izbore na Kosovu, ostaje na šefu UNMIK-a da donese konačnu odluku o tome, jer su izbori i dalje isključivo ovlašćenje šefa UNMIK-a.

Direktor kancelarije za informisanje UNMIK-a Aleksander Ivanko kaže kako će šef UNMIK-a vrlo brzo doneti odluku o održavanju izbora:

“Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN će vrlo brzo doneti odluku. On razume da treba dozvoliti da demokratski proces izbora protiče nezavisno od rasprava o statusu. On će se konsultovati sa Ekipom Jedinstva, pre nego što donese odluku. Očekujem da se odluka donese u roku od nekoliko dana,” rekao je Ivanko.

Ekipa Jedinstva je prilikom donošenja odluke o održavanju izbora imala u vidu ustavne rokove za izbore i istovremeno je istakla kako izbori nikako ne mogu biti opravdanje za dalje odlaganje rešavanja statusa.

Sa druge strane Centralna izborna komisija, koja treba da ima glavnu ulogu u sprovođenju izbora, izražava bojazan da li će izbori moći uspešno da se organizuju do jeseni. Izvršni direktor CIK-a Mazlum Baraliu kaže kako će osim kratkog vremenskog perioda, problem biti i obezbeđivanje budžeta za izbore:

“Svesni smo da smo u cajtnotu sa vremenom, da ćemo imati problema sa budžetom, ali se nadam da ćemo zahvaljujući punom i svestrasnom anagžovanju CIK, OEBS-a i u saradnji sa poltičkim partijama i domaćim insitucijama, uspešno završiti ovaj posao.”

Istovremeno portparol OEBS-a Sven Lindholm smatra da do jeseni ima dovoljno vremena, ako se vreme organizuje kako treba:

“Uvek ima dovoljno vremena kada se sačine potrebni planovi. Mi predviđamo nekoliko agendi, tako da kada se donese odluka od strane šefa UNMIK-a, bićemo spremni da idemo na izbore,” kaže Lindholm.

Iako je u predlogu paketa međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija predviđeno da izborima prethodi donošenje četiri zakonska akta, po svemu sudeći, prema rečima Baraliua, neće biti vremena da ih Skupština Kosova usvoji.
Za razliku od prethodnih izbora ovog puta će se ići po proporcijalnom sistemu i sa otvorenim listama.
Pregovaračka ekipa Kosova se saglasila da izborni prag bude 5 odsto, što je izazvalo reakcije kod manjih partija.

Lokalni izbori na Kosovu je trebalo da se održe prošle jeseni, međutim, zbog rasprava o statusu, odlučeno je da se odlože do njegovog rešavanja.

S obzirom na to da se status Kosova do jeseni ne može rešiti, političke partije su smatrale neophodnim da se parlamentarni izbori ipak održe u ustavnom roku, nezavisno od rešavanja statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG