Dostupni linkovi

Najmanje 200 mrtvih u padu aviona u Brazilu


Do nesreće je došlo kada je avion iz Porto Allegrea pokušao sletjeti na Congonhas, aerodrom koji se nalazi u samom centru Sao Paula, te uslijed kiše i snažnog vjetra skrenuo s piste, prešao preko auto-ceste i udario u obližnju aerodromsku zgradu. Zgrada se našla u plamenu, a Jose Serra, guverner države Sao Paulo, tvrdi kako nema gotovo nikakvih šansi da je itko od članova posade i putnika preživio sudar.

Avion je prilikom sudara zahvatio i obližnju benzinsku pumpu koju je ubrzo potom zahvatio požar. Vlasti su ubrzo nakon nesreće evakuirale veliki broj stanara iz obližnjih zgrada.

Aerodrom Congonhas je, inače, 1996. godine bio poprištem slične nesreće kada je "Fokker 100" otkliznuo s piste i izgorio, pri čemu je poginulo 96 putnika i članova posade, kao i tri osobe na tlu. Ova nesreća dogodila se 10-ak mjeseci nakon nesreće izazvane sudarom "Boeinga 737" i poslovnog mlažnjaka iznad amazonske džungle, kada je poginulo 154 ljudi.

Congonhas, čiju poletno-sletnu stazu stručnjaci za avio-promet smatraju neuobičajeno kratkom, početkom godine je sudskom odlukom bio zatvoren, a sudac je to obrazložio "nedovoljnom razinom sigurnosti". Žalbeni sud je, pak, preinačio tu odluku te je Congonhas nesmetano radio sve do večeras.

Iako broj žrtava još uvijek nije konačan, noćašnji događaj se smatra najgorom nesrećom u istoriji brazilskog avio-saobraćaja. Brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva povodom nesreće proglasio je danas trodnevnu žalost.
XS
SM
MD
LG