Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Celo selo neoženjeno


Miloš IVANOVIC

Na oko 35 km od Kuršumlije, u okolini Lukovske banje, u više sela živi veliki broj momaka koji su neoženjeni. Mnogi od njih su ili ušli ili već i prešli četvrtu deceniju života. U ovim planinskim selima kuršumlijske opštine biti neoženjen u 40. godini života ravno je katastrofi jer, kako ističu, bez ženske ruke normalan život je gotovo nezamisliv. Čitava sela sa po nekoliko desetina momaka uzalud traže buduće supruge:

“Celo selo je neoženjeno. Nema niko ko ima posao, nemaš ovde nikoga ko je zaposlen. I ja sam nezaposlen. Živim od stoke.”

Devojke koje su živele u ovom kraju odavno su se udale pa već godinama u kraju nema ni jedne devojke. Brak onih koji su sa strane dovodili buduće supruge trajao je jako kratko:

“Ima već 3 godine. Poudavale se, otišle u grad da žive, neće na selo ni jedna. Komšija doveo jednu, ona otišla.”

RSE: Koliko je dugo bila?

“Dva dana. Dosta.”

“Neće ni jedna da živi ovde. Zašto da živi ovde u ovoj pustinji?!”

Majke momaka u ovom kraju kuršumlijske opštine već su ostarele pa ističu da bi im pomoć u kući, ali i na njivi, dobro došla. Međutim, kažu da su male šanse da će se njihovi sinovi uskoro oženiti, jer kako ističu, teško da će se neka devojka odlučiti da dođe, živi na selu i bavi se poljoprivredom:

“Da on otiđe na poso pa da ima život, da ima stan. Ovako neće ni jedna da radi sa stokom.”

S druge strane zabeležili smo i neobičan, sasvim drugačiji slučaj, gde je sklopljen brak pod neobičnim okolnostima. I pored toga, naši sagovornici kažu da su danas srećni i da već godinama žive u skladnom braku:

“Oženio sam se vrlo brzo. To je za mene bilo neosetno. Našao sam žensku i odmah sam rekao da je moja.”

“Krenula sam autobusom za Malu Planu, baba je prepečila autobus i on me je oteo.”

“Stigao sam je. Kad je uzme drugi – nema šanse, ja stižem i uzimam.”

“Mi smo u srećnom braku i imamo dvoje dece.”

Na žalost, ovo je samo izuzetak. Većina drugih momaka u ovom delu opštine Kuršumlija i dalje je neoženjena. Sa malom nadom da će privoleti neku od devojaka da se odluči da živi na selo i da će tako zasnovati svoju porodicu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG