Dostupni linkovi

Odluka o Kosovu u ćorsokaku


Zoran PRERADOVIC, Anamari REPIC

Državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković u izjavi za RFE kaže da je peti nacrt rezolucije prošao onako kako je zvanični Beograd i očekivao, jer se ne radi o novom dokumentu već varijaciji prvobitnog plana posrednika Martija Ahtisarija koji podrazumeva i ukidanje rezolucije 1244. Ono što se međutim Srbiji iz međunarodne zajednice najviše zamera jeste nedostatak novih inicijativa za rešenje kosovskog pitanja i zalaganje za pregovore bez ograničenja. Dušan Proroković na ove primedbe ovako odgovara:

“Mi smo do sada igrali jednu konstruktivnu i miroljubivu ulogu predlažući rešenja tako da očekujem da, u narednom periodu, i druga pregovaračka strana, odnosno Albanci, izađu sa nekom svojom listom ili predlogom kako podrazumevaju kompromis. Očekujem i od strane međunarodnog faktora da izađe sa novim predlogom pošto je Ahtisarijev predlog doživeo potpuni neuspeh i više nije nešto za čime se ovaj pregovarački proces vodi.”

S druge strane, Jelko Kacin izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže za naš program da Rusija nije deo balkanskog poluostrva i da ne vidi njen poseban interes u tom regionu. On dodaje da pitanje rešenja statusa Kosova treba pre svega tražiti na relaciji Beograd - Priština. Kacin naglašava da nema pozitivnih pomaka već punih 17 godina i da i Kosovo i Srbija ovakvim razvojem događaja gube dragoceno vreme:

“Svako odugovlačenje ide na štetu kako Srbije tako i Kosova. Ako se te strane stvarno žele i mogu dogovoriti neka se dogovore danas a ne sledeće ili za četiri godine – to ne vodi ničemu jer su obe države taoci samih sebe, ne vide ništa drugo sem statusa i na taj način se gubi kontakt sa realnošću. Mislim da je došlo vreme kada obe strane moraju biti realne i doneti neku odluku.”

Teško je očekivati donošenje bilo kakve reolucije u Savetu bezbednosti jer je pozicija Rusije izuzetno tvrda smatra funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović i dodaje da ne vidi da će bilo kakvih pomaka biti ni nakon letnje pauze. On takođe očekuje da će na Kosovu biti organizovani parlamentarni, a u Srbiji predsednički izbori kako bi se smanjile napetosti, a da bi tek naredne 2008. godine moglo ponovo da se krene u rešavanje statusa Kosova. Svilanović naglašava da je i scenario jednostranog priznanja Kosova malo verovatan jer je protiv toga EU koja ne želi da preuzme ingerencije na Kosovu bez rezolucije SB UN:

“To bi dramatično podelilo Evropu. Pitanje da li bi trećina zemalja članica EU sledila takvu odluku. Konkretno na terenu to bi verovatno rezultiralo de fakto podelom, jednostrano priznanje je ustvari prečica. Prosto bi za očekivati bilo da Mitrovica na takvu odluku odmah reaguje svojom odlukom o odvajanju čime bi dobili jedan haos u kojem se ustvari ne zna ko je koga priznao.”

A nakon što se u Beogradu od pojedinih zvaničnika može čuti da se i od međunarodne zajednice očekuju nove ideje za rešenja statusa Kosova, Jelko Kacin izvestilac Evropskog parlamenta zaključuje:

“EU je, do sada, kada bi dolazila sa svojim predlogom davala mogućnost Srbiji. Čekali smo da se sazove skupština, pre bečkih pregovora smo isto čekali i sada čekamo, a ne znamo šta čekamo. Ako sa srpske strane nema nekog realnog predloga onda je to gubljenje vremena, energije i svih prilika.”

Kosovo traži alternativni put u rešavanju statusa

Predstavnici političkih partija kosovskih Albanaca smatraju da se proces rešavanja statusa u Savetu bezbednosti nalazi u krizi. Posle protivljenja Rusije najnovijem predlogu rezolucije, vladajuće i opozicione partije smatraju da ukoliko se u SB ne postigne rešenje, onda bi institucije Kosova trebalo da preduzmu konkretne korake. S druge strane, politički predstavnici kosovskih Srba ističu da su i Rusija i Kina odlučne da ne podrže američko-evropsku rezoluciju u Savetu bezbednosti. Oni ocenjuju da se neki pomak može očekivati tokom jeseni, kada Francuska predsedava SB.

Zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova i kosovske institucije treba da pronađu put za rešenje statusa van Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kažu predstavnici političkih partija Albanaca. Ovakvi komentari se čuju pošto je Rusija ostala pri stavu da ne podrži novi predlog rezolucije o Kosovu.

Vehbi Miftari iz Demokratskog saveza Kosova kaže da su kosponzori rezolucije iskoristili svu energiju da bi se do rešenja došlo kroz SB. Miftari kaže da je situacija na Kosovu toliko delikatna da je potrebno pronaći alternativno rešenje.
“Zahtev za usvajanje nove rezolucije u SB predstavlja prvu fazu u definisanju statusa. Ukoliko se to ne desi, sigurno je da će institucije preuzeti odgovornost koju imaju pred biračima i građanima i iskažu svoj stav,” kaže Miftari.

I generalni sekretar opozicione Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići ocenjuje da je proces u SB ušao u duboku krizu. On predlaže da se preduzmu novi koraci.

“Kosovski lideri treba da u saradnji sa zemljama koje podržavaju nezavisnost naprave novu strategiju. Ostao je možda jedini put, a to je da se proglasi nezavisnost i uputi zvaničan zahtev da se ona prizna,” kaže Krasnići.

S druge strane, lideri kosovskih Srba smatraju da u SB neće proći rezolucija kojoj se protive Rusija i Kina. Šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović ocenjuje da bi do pomaka moglo doći posle godišnjih odmora:

“Ni ova rezolucija bar za sada nema nikakvih izgleda da prođe kroz SB. Ono što je novo jeste da se Kina sve glasnije javlja sa svojim stavovima, što znači da bi stav Rusije mogao biti principijelno pojačan. Mislim da nije moguće napraviti pomak pogotovo ne tokom leta, sva su očekivanja da će tek na jesen u septembru možda biti nekih novih ideja i novih pomaka, u trenutku kada Francuska bude predsedavala SB. Od 15. jula je najveći broj službenika UN na godišnjim odmorima i to će trajati naredna dva meseca.”

Ivanović ističe da bi pre statusa trebalo organizovati izbore kojima bi se obnovio legitimitet kosovskih institucija:
“Mislim da je najbolje da se ljudi na Kosovu spremaju za izbore koji bi mogli uslediti u novembru mesecu, a ti izbori bi u izvesnom smislu mogli predstavljati prekretnicu, zato što bi se osvežio legitimitet onim institucijama koje postoje, samim tim možda neznatno bi bio izmenjen i pregovarački tim, ali bi se sa osveženim legitimitetom moglo nastaviti sa pregovorima tamo na jesen.”

U svakom slučaju, kosovski lideri su izjavili da će stav oko vremenskih rokova i drugih detalja vezanih za statusni proces, biti poznat posle sastanka sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, 23. jula u Vašingtonu.

Član Predsedništva Alijanse za budućnost Kosova Ernest Ljuma kaže da je potrebno ukazati da je protivljenje političkoj volji naroda rizik po stabilnost regiona:

“Smatram da se preteralo sa svim varijantama i izgubljenim vremenom, treba tražiti alternativni put van SB, jer sada je već pet do 12,” upozorio je Ljuma.
XS
SM
MD
LG