Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reč patrijarha vrednija od apela građana


Vlada Srbije prihvatila je inicijativu patrijarha Pavla uz obrazloženje da je borba protiv bele kuge jedan od njenih prioritetnih zadataka. Ne samo da Vlada hoće i može da ukine PDV na hranu za bebe nego će oformiti i posebno radno telo za borbu protiv bele kuge, saopštio je ministar prosvete Zoran Lončar:

“Vlada je u potpunosti podržala, na predlog predsednika Vlade, inicijativu patrijarha srpskog Pavla i odlučila da se preduzmu mere oko ukidanja PDV-a za hranu, odeću i opremu za bebe. Pitanje bele kuge je za Vladu Republike Srbije jedno od najvažnijih pitanja od nacionalnog značaja u ovom trenutku.”

Vladan Ješić, jedan od inicijatora građanske peticije za ukidanje PDV-a na hranu za bebe, ovako je u izjavi medijima prokomentarisao činjenicu da ta inicijativa nije prošla, a da je apel patrijarha Pavla za rezultat imao momentalnu reakciju Vlade Srbije:

“Ako mi kao inicijatori kampanje i 40 000 hiljada građana koji podnesu potpis moramo da čekamo amin od crkve, onda moram da se zapitam da li smo odmah trebali jednostavno da se obratimo patrijarhu, koji nas je zaista prijatno iznenadio i kojem smo zahvalni što je podržao našu inicijativu.”

Činjenica da apel patrijarha Pavla ima jači uticaj na Vladu od potpisa 40 000 građana, za publicistu Mirka Đorđevića prestavlja još jedan dokaz da se Srbija nalazi na jakom talasu klerikalizacije javnog života, gde je politička uloga crkve odlučujuća i gde glas božji vredi više od glasa građana:

“Politički uticaj crkve je toliko velik da ja ozbiljno mislim da trenutno crkva ima istu onu političku ulogu u društvu koju je pod Titom imao Savez komunista.”

Slučaj PDV-a na hranu za bebe, prema Đorđevićevim rečima, potvrđuje još jednu njegovu tezu:

“U Srbiji se danas ne zna da li je uvaženi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije član Vlade, odnosno da li je gospodin Koštunica član Svetog arhijerejskog sinoda.”

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa najoštrije osuđuje potez Vlade Srbije i upozorava da desetine hiljada glasova građana na sledećim izborima vredi više od glasa patrijarha Pavla:

“Nije lepo od države što zapravo svojim građanima ne dozvoljava da iskažu i sprovedu svoje inicijative. To je jedna bahatost koja me zabrinjava. S druge strane, oni koji donose takve odluke morali bi da razmisle – 35 000 glasova, na sledećim lokalnim izborima, nije mala stvar.”

Ako izuzmemo potpredsednicu G17 plus Ivanu Dulić-Marković koja je ocenila da nije normalno da patrijarh bude najliberalniji ekonomista u zemlji, niko od srpskih političara nije reagovao na odluke Vlade povodom tzv. bebi PDV-a, a izjava Ivane Dulić ocenjena je od strane predstavnika Koštuničinog DSS, radikala i socijalista kao skandalozna.
Izostanak reakcije javnosti na slučaj bebi PDV za profesora Beogradskog univerziteta Ljubišu Rajića nije iznenađujuća:
“SPC drastičnom brzinom klerikalizuje zemlju uz zdušnu podršku političara i ogromno strahopoštovanje koje prelazi u vrlo ponizan stav kod većine novinara.”
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG