Dostupni linkovi

Peške na put oko sveta


Vesela LALOŠ

Budimpešta, Beč, Barselona, Orlando, Feniks, Lima, Sidnej neka su od mesta u kojima će se naći Ištvan i Ferenc sa Palića i kojima žele da prenesu svoju poruku mira:

“Naš problem nije sa ratovima i državama nego je problem u porodicama, na radnim mestima. Hteli smo da kažemo ljudima da sa onima sa kojima se svaki dan vide da budu malo tolerantniji, da ako ne razumeju šta onaj drugi misli da ga puste da slobodno radi šta hoće.”

Ištvana i Ferenca je na ovaj put pokrenuo avanturistički duh i ljubav prema putovanjima:

“Volimo životinje, biljke, avanture, prirodu... Kad smo bili mali nismo puno putovali, nismo išli često na letovanje - možda nas je to pokrenulo.”

Na put oko sveta oni su, međutim, krenuli bez sopstvenog novca pa čak i bez obećanih donacija. Praktično će se o tome starati njihov štab u Subotici koji će obaveštavati lokalne vlasti u svim gradovima u kojima se budu našli:

“Računamo da će nam neko pomoći, možda neka veća firma, sportska firma. Dosta su nam šunka i kobasica – u tom fazonu krećemo.”

Braću Ivanič ispred Palićkog jezera ispratili su brojni prijatelji od kojih će im neki praviti društvo do Segedina. Na polasku ih je ispratio i Geza Kučara, predsednik subotičke opštine, koja im je obezbedila deo sredstava za preživljavanje:

“Da svoje humane ideje o dobroti ljudske duše šire celom svetu i da nam se vrate živi i zdravi.”

Naši putnici oko sveta očekuju takođe i da će nakon njihovog putešestvija malo više ljudi čuti za Suboticu, Vojvodinu i Srbiju:

“Pre dve godine malim auotomatikom sam proputovao pola Evrope i pojma nemaju gde je Vojvodina, kad kažete Srbija onda nešto kao znaju, ali kad kažete Jugoslavija onda znaju.”
XS
SM
MD
LG