Dostupni linkovi

Poboljšati parlamentarnu suradnju


Dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, delegacija Skupštine Srbije, koju predvodi predsjednik Parlamaneta Oliver Dulić, počela je sastankom sa članovima kolegija oba doma Parlamentrane skupštine BiH. Beriz Belkić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazao je kako je cilj ovog sastanka unapređenje parlamentarne suradnje, a jedna od posebnih tema bila je implementacija sporazuma CEFTA.

«Na tom planu smo se dogovorili da formiramo jedno stalno tijelo na nivou predsjednika parlamenata potpisnica CEFTE, koji će pratiti implementaciju CEFTE i blagovremeno reagirati na odgovarajuće posljedice, kontrolirati da li se CEFTA pravilno primjenjuje.»

Nakon sastanka parlamentaraca, uslijedio je susret sa članovima Predsjedništva BiH. Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, ocijenio je susret korisnim za obje zemlje, te dodao kako Predsjedništvo BiH daje punu podršku politici koju vodi Oliver Dulić.

«BiH je zainteresovana za Srbiju kao stabilnog susjeda, susjeda okrenutog Evropi i nekim vrijednostima u ovom trenutku zajednički dijelimo, a dijelićemo i ih i sutra. Govorim o euroatlantskim intergracijama.»

Oliver Dulić, predsjednik Skupštine Srbije, kazao je kako je ovog trenutka Srbija potpuno spremna na poboljšanje odnosa sa susjedima, što je i osnovi cilje ove posjete

«U Srbiji je danas sazrela svest da nije moguće da se bude dobar Evropljanin, a da se bude loš sused. Iz toga razloga mi smo krenuli u posetu parlamentima regiona, a danas smo došli ovde do Sarajeva. Puno smo razgovarali oko nekih stvari koje predstavljaju buduće obaveze i parlamenta i državne politike Srbije, a tiču se nekih stvari koje imamo otvorene sa Bosnom i Hercegovinom.»

Neizostavna tema bila je i pitanje ratnih zločina, na što je Dulić, odgovorio kako trenutno u Srbiji o tome postoje dva politička stava:

«Jedan politički stav kaže da bi trebalo osuditi zločin u Srebrenici, kao najveći zločin koji se desio u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. I druga politika koja zagovara da se, pored srebreničkog zločina, osude i svi drugi zločini koji su činjeni protiv svih naroda.»

Predsjednik Skupštine Srbije, regionalnu turenju počeo je nedavnom posjetom Crnoj Gori, a usljedit će još posjeta Banja Luci, Ljubljani i Skoplju.
XS
SM
MD
LG