Dostupni linkovi

Naša planeta manja, ali nam je Mars bliže?


Zvjezdani pogled u daleku prošlost

Astronomi su kroz okular teleskopa bacili pogled na najudaljenije i najstarije galaktike ikada viđene. Nadaju se da će nam ovo otkriće još malo pomoći pri razumijevanju nastanka svemira.

"Svjetlo koje su vidjeli istraživači nastalo je kad je svemir bio star tek oko 500 milijuna godina, a prostranstvima svemira putovalo je milijarde godina", rekao je Richard Ellis, astronom s Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech). "To znači da su otkrili galaktike smještene 'dalje u vremenu' od ikoga prije. "Vjerujemo da su objekti koje smo pronašli najstariji ikada uočeni", rekao je Ellis.

Radi se o ranoj generaciji zvijezda koje su se 'upalile' kad je svemir bio još u dojenačkoj fazi. Tim je do svog otkrića došao zahvaljujući divovskom teleskopu Keck na Havajima, čije zrcalo ima 10 metara u promjeru i omogućava astronomima dublji pogled u svemir. Najnovije otkriće daje važne odgovore o porijeklu svemira, za koji znanstvenici vjeruju da je nastao u eksploziji – Velikom prasku – prije 13,5 milijardi godina. Ellis objašnjava da je u svojih prvih 300.000 godina svemir bio ekstremno vruć, a onda je ušao u tamno razdoblje u kojem još nije bilo zvijezda.

NASA na Mars šalje robota

NASA je spremna idućeg mjeseca lansirati svemirsku letjelicu - robota koji će kopati blizu Marsova sjevernog pola kako bi provjerio postoje li na tom planetu uvjeti za život mikroba. Phoenix Mars Lander trebao bi biti lansiran negdje između 3. i 24. kolovoza s Floride, a na hladne sjeverne ravnice Marsa trebao bi sletjeti 25. svibnja 2008. Misija bi trebala trajati tri mjeseca.

NASA je za slijetanje izabrala mjesto bez stijena koje se u odnosu na pol nalazi na otprilike gdje i sjeverna Aljaska na Zemlji. Znanstvenici očekuju da će robot raditi na temperaturama i do minus 100 stupnjeva Celzija. Pod pretpostavkom da će preživjeti riskantno spuštanje i slijetanje, stroj će koristiti robotičku ruku dugu 2,3 metra za kopanje u dubinu do jednog metra kako bi došao do zemlje i smrznute vode za koju se vjeruje da se nalazi odmah ispod površine, rekli su znanstvenici. Zatim će se koristiti raznom opremom kako bi procijenio može li ta voda pružiti uvjete koji bi mogli podržavati mikrobe.

Njegova je misija dio strategije za istraživanje Marsa koju NASA zove "slijedi vodu". Voda se smatra ključnim sastojkom za život a mnogi znanstvenici vjeruju da je suhi i pusti Mars nekada bio mnogo vlažniji s obzirom na tragove nestalih oceana, izvora i drugih tijela vode. Dva mala rovera koja još uvijek operiraju drugdje na površini Marsa također istražuju povijest vode na tom planetu.

Svijet je manji nego što smo mislili

Svijet je manji za oko 5 milimetara, zaključak je međunarodnog projekta koji je mjerio promjer Zemlje. Zadnje precizno mjerenje planeta obavljeno je 2000. godine. No, najnoviji podaci ne znače da se Zemlja skupila. Objavljeni brojevi su, zahvaljujući većoj količini podataka i boljim geofizikalnim modelima – jednostavno precizniji."Smanjenje ne čini bogzna kakvu razliku u svakodnevnom životu i teško da će itko primijetiti kako mu je put na posao kraći nego jučer. No, krucijalno je u drugim pogledima, kao što je otkrivanje podizanje razina mora", kaže Axel Nothnagel sa Sveučilišta u Bonnu koji je vodio projekt.

Za opću upotrebu znanstvenici su promjer Zemlje zaokružili na 12,756.274 kilometara. Sinteza svih podataka skupljenih do 2005. godine trajala je dvije godine. Projekt je pokrenuo International Earth Rotation and Reference Systems Service, koji te podatke kombinira u jedinstveni okvir poznat kao International Terrestrial Reference Frame.

Ekstrat bundeve umjesto inzulina

Studija kineskih znanstvenika sugerira da bi kemijski spojevi iz bundeve mogli barem djelomično nadomjestiti inzulin koji dijabetičari uzimaju injekcijama.

Testiranja provedena na miševima su pokazala da životinje s dijabetesom kojima je davan ekstrakt bundeve imaju razine plazma inzulina i inzulin-pozitivnih beta stanica koje su vrlo slične onima kod zdravih primjeraka.Kineski znanstvenici vjeruju da testirani ekstrakt predstavlja potencijalni tretman i za osobe kod kojih se dijabetes još nije razvio u potpunosti.Ipak, za donošenje konačnih zaključaka će biti nužno provjeriti ima li ovaj ekstrakt sposobnost zaustavljanja uništenja te regeneriranja beta stanica i kod ljudi.Učinak ekstrakta znanstvenici objašnjavaju prisutnošću antioksidansa i određenog kemijskog spoja koji se može uključiti u mehanizam izlučivanja inzulina iz gušterače.

Osobe koje imaju puno madeža, sporije stare

Broj madeža na tijelu može biti jasan pokazatelj brzine starenja tijela, stoji u najnovijoj studiji britanskih znanstvenika. Istraživanje je obuhvatilo 1800 osoba čiji je DNK za starenje uspoređivan s brojem madeža koje imaju na tijelu. Otkrili su da se DNK osobe koja ima više madeža bolje odupire starenju od DNK osobe koja ima manje madeža, piše Večernji list.Madeži se pojavljuju u djetinjstvu, a nestaju u srednjim godinama života. Što ih je na tijelu više. veći je rizik od melanoma tj. raka kože. Na koži bijelaca prosječno se može naći 30 madeža iako ih pojedinci imaju i preko 400. Još je uvijek nepoznat razlog takvih varijacija od osobe do osobe.S obzirom da madeži nestaju starenjem, znanstvenici su istraživali vezu između njihova nestajanja i starenja organa poput srca, mišića, krvnih žila i arterija. Pokazalo se da oni koji imaju 100 i više madeža stare i do sedam godina sporije od onih koji imaju manje od 25.

Mp3 player opasan po život

DO SADA su bili poznati poremećaji sluha koje može prouzročiti slušanje glazbe sa prijenosnih uređaja poput discmana ili mp3 playera kroz duži vremenski period.

No, nedavno je razotkrivena još jedna opasnost korištenja ovih uređaja. Name, 37-godišnji Kanađanin koji je za vrijeme oluje džogirao slušajući iPod pretrpio je teške ozljede dok je prolazio pokraj drveta kojeg je u tom trenutku pogodio grom, javlja Reuters. Grom je prouzročio teške opekotine i ozljede koje prate liniju slušalica mp3 reproduktora. Žrtvina čeljusna kost napukla je na nekoliko mjesta, a probijena su mu i bubnjići u oba uha.

Izvor: net.hr, dnevnik.hr, lol.ba, index.hr
XS
SM
MD
LG