Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glavna odgovornost na tužiteljstvima u regiji


Po završetku rada Haškog tribunala, najveća odgovornost ležat će na tužiteljstvima zemalja regije, kazala je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte tijekom razgovora sa prvim ljudima hrvatske države, priopćeno je iz ureda predsjednika Mesića.

Sastanku su nazočili i državni odvjetnici, odnosno tužitelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su naglasili važnost netom završene regionalne konferencije o suradnji tužiteljstava, kao i njihove međusobne suradnje kroz razmjenu informacija i dokumenata, kaže isti izvor. Nikakve izjave nisu predviđene, a hrvatski premijer Ivo Sanader je pred susret kazao kako će tema razgovora biti suradnja Hrvatske i Haga, a da će on i u razgovoru sa tužiteljicom najaviti spremnost Vlada da da garancije, ako Gotovinini odvjetnici zatraže da ga se do početka suđenja pusti na slobodu:

„Polazim od pretpostavke nevinosti i u tom smislu Hrvatska će surađivati. Ali, ponavljam još jedanput, niti tužiteljstvo, niti bilo tko drugi može govoriti što je bilo i donijeti konačni pravorijek u sudskom procesu. To može samo sudsko vijeće.“

Sanader pretpostavlja kako će mandat tužiteljice biti produžen još nekoliko mjeseci, ali – naglasio je – bez obzira na to tko je glavni tužitelj u Hagu, u Hrvatskoj postoji obaveza na suradnju prema Ustavnom zakonu o suradnji sa Haškim tribunalom, kao i opredjeljenje sviju u Hrvatskoj za funkcioniranje pravne države. A to znači da – ako je netko optužen, mora izići pred sud i iznijeti svoje argumente, zaključio je hrvatski premijer.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG