Dostupni linkovi

Kušnerov poziv na strpljenje


Ministar spoljnih poslova Francuske Bernard Kušner pozvao je Kosovare da budu strpljivi još nekoliko meseci i da nastave pregovore sa Beogradom. Ukoliko i ova faza pregovora izmedju Prištine i Beograda ne bude uspešna i ne dovede do sproazuma, onda će se prema njemu, medjunarodna zajednica ponovo vratiti planu medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

On je rekao da je dodatna faza pregovora potrebna da bi se videlo da li će na kraju i Rusija biti deo finalizacije statusa Kosova.

Kušner je rekao da je iz razgovora koje je imao u Beogradu jasno da Srbija ne podržava nezavisnost Kosova, ali da ne zna šta može zatražiti kao kompromis od Kosova.

On je pozvao kosovske lidere da budu strpljivi, pošto je kako je rekao, problem Kosova jedan od najzobiljnijih problema ali da nije jedini problem u svetu.

“Na kraju procesa ćemo videti, medjutim sada smo u toku traženja kompromisa, koji sada nemamo”, kazao je Kušner ističući kako prethodno u Savetu bezbednsoti UN treba da pordje Rezolucija koja još uvek nema rusku saglasnost.
On je rekao kako ne može da kaže koliko će vremena trebati za donošenje rezolucije.

Mejdutim, on je poručio da medjunarodna diplomacija neće prestati da traži rešenja koje će na Savetu bezbednosti dobiti i podršku Rusije, ali «ukoliko se na kraju Rusija ne bude saglasila, onda je nezavisnost Kosova važnija od saglasnosti jedne zemlje,» rekao je Kušner. On je pozvao Kosovare da ne poveruju da je medjunarodna zajednica promenila poziciju kada se radi o Kosovu.

“Nemojte verovati da smo se promenili, nemojte verovati da je Evropska unija promenila stav i ne verujte da se neko od vaših prijatelja promenio”, poručio je Kušner.

Tokom jednodnevne posete Kosovu Kušner se susreo sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiu, primerom Agimom Čekuom, Pregovaračkom ekipom Kosova, predstavnicima kosovskih Srba, a bila je predvidjena i poseta porodici Adema Jašarija u Donjem Prekazu i obilazak Manastira Visoki Dečani.
XS
SM
MD
LG