Dostupni linkovi

Grad teatar Budva je otvoren...


U publici smo sreli Dušana Janjića, direktora Foruma za etničke odnose, koji je na sledeći način prokomentarisao predstavu posvjećenu Nikoli Tesli, ali i ljude koji su neshvaćeni od strane društva:
“To je sudbina ostanu sami i naknadno shvaćeni. To je slučaj i sa Teslom, to je uostalom jedno pravilo. Upravo zato što su iskoračili ne mogu biti od svakoga priznati i mislim da tu ima neke simbolike, ako pogledamo naprimer sudbinu ljudi koji su pravili ovu predstavu – slična je. Mislim na Radeta Šerbedžiju, on je jedan od tih primera, ako krenemo ‘Welcome, Zagreb! Welcome, New York!' I na kraju – welcome, gde god hoće.”

Za razliku od nekih ranijih godina, kada je Grad teatar bio uglavnom pozornica srpskih umjetnika, ovogodišnji program je okrenut umjetnicima regiona.

Ministar kulture Predrag Sekulić je povodom održavanja festivala izjavio:
"Čini mi se da je Crna Gora u ovom trenutku, rekao bih malo pretenciozno, lider u čitavoj toj lepezi kulturnog povezivanja." Na pitanje da li ima dovoljno festivala u Crnoj Gori, odgovorio je "Nikad dosta festivala. Kad biste pitali kulturne poslenike, oni bi vam uvijek rekli da je malo kulturnih događaja. Međutim, moram da budem iskren – ja kao ministar, jedva stižem da ispratim čak deseti dio svega onoga što se dešava ovih dana u Crnoj Gori."

Reditelj predstave Tomaž Pandur o festivalima misli da nisu prevaziđeni: "Nisu, nikakva forma ne može da bude prevaziđena dok ima srce. Naprotiv, festivali su u ekspanziji i u Evropi i u svetu, jer predstavljaju mogućnost kondenzacije najvećih, najboljih umetničkih tendencija u kratkom vremenu i u kratkom programskom okviru. Ja festivale volim, podržavam i gostujem po cijelom svijetu baš u festivalskim formama. "

Rečima "Dvadeset prvi po redu Grad teatar Budva je otvoren. Ne dirajte moje krugove," zvanično je počeo festival koji će trajati do kraja avgusta.
XS
SM
MD
LG