Dostupni linkovi

Full of energy - sledi Beograd


"U jednom trenutku sam imao osećaj da se nalazimo u svemirskom brodu koji se totalno uzdigao od planete Zemlje i da se nalazimo negde u vasioni, da nam vanzemaljci rade nešto na mozgu a vanzemaljci su Rolling Stones. Uskoro ćete videti o čemu vam pričam.”

Ovako nešto, kako tvrdi lider benda Električni orgazam Srđan Gojković Gile – koji je gledao Rolling Stones-e u Budvi, mogu doživeti fanovi najčuvenije rok grupe na svetu koji ih budu slušali na beogradskom Ušću. Kao što je i uobičajeno kada su Stones-i u pitanju, sve će biti naj – najveća bina, najjače ozvučenje, najbolja rasveta, a bekstejdž je posebna priča, kaže Dejan Maksimović iz organizacije koncerta:

“Možemo da saopštimo da je to jedna država u državi, grad koji ima sve infrastrukturalne obrise od bežičnog interneta do satelitskih antena, vatrogasne službe, hitne pomoći..”

Mere bezbednosti biće kao da dolazi američki predsednik, a organizatori očekuju 82.000 posetilaca, među kojima i neke najviše državnike iz zemalja regiona.
Muzičar Milić Vukašinović, čuveni Doktor za rock and roll, kaže za naš program da dolazak Stones-a u Beograd znači – spektakl, između ostalog i zbog posebnog odnosa prema ovom nastupu:

“Džeger je rekao da nije nikada pevao u Beogradu ali da ga to uzbuđuje. Oni su fenomeni, svetsko čudo, ne znam što ih nisu uvrstili u onih novih sedam.”

Da će koncert Stones-a u Beogradu baš biti čudo misli rok kritičar Ivan Ivačković, koji je o njima napisao i knjigu:

“Zaista je neverovatno da grupa čija četiri člana imaju preko 250 godina svira sa energijom i posvećenjem tinejdžera. Oni sviraju kao ’66 godine, kao u svojim mladim danima. Takav je svaki njihov koncert. Njihov koncert je tehnološko čudo, njihova oprema je toliko moćna i spektakularna da to stvarno liči na sajam moderne tehnologije. Dođite na koncert da vidite šta je izmišljeno u međuvremenu.”

Dakle sve je spremno za spektakl, ali da sve ne bude idealno, i da se još jednom mogu pomenuti naša posla, pobrinuli su se Gile iz Orgazma i Dr Milić, koji bi trebalo da sviraju kao predgrupe, ali još ne mogu da se dogovore o redosledu nastupa:

“Sad je problem između mene i Gileta pošto ja neću da sviram prvi.”

“Neću ni ja. Ja sam čak predložio Mići kompromisno rešenje, da bacimo novčić i da na taj način rešimo ko će prvi svirati.”

“Ne, ja neću bacati novčić.”

Valjda će se do koncerta dogovoriti, pa neće biti problema oko nastupa na čuvenom beogradskom Ušću – koje donekle ima i breme mesta na kom su se za vreme režima Slobodana Miloševića događali čuveni mitinzi socijalista, pa i koncert folk zvezde Cece Ražnatović. Stoga teatrolog Jovan Ćirilov nastup Stones-a vidi i kao šansu za neku vrstu pročišćenja Ušća:

“Hrabri su u svakom slučaju, vidi se u muzici, tekstu, načinu života, a da jeste dekontaminacija Ušća, koje je bilo simbol nečega savim drugoga, jako sam zadovoljan i voleo bih da se više po tome pamti nego po nekim političkim događajima.”

Po Ivanu Ivačkoviću, Stones-i Srbiji pružaju i još jednu šansu:

“U Evropi imate dve liste, jedna je velika i bela a druga je vrlo kratka i vrlo tužna. Ta druga je lista zemalja u kojima Rolling Stones-i nikada nisu svirali. Na mnogim kulturnim mapama te zemlje ne postoje. Mi upravo sada prelazimo sa te male i tužne liste na veliku i belu, možda nije bela šengenska ali jeste bela. To dosta znači za naš imidž u svetu.”

Dakle konačno, posle više neuspelih pokušaja dolaska u Srbiju i otkaza koncerta zbog situacije nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, Stones-i će svirati u Beogradu. Kako zaključuje Jovan Ćirilov, tim događajem Srbija će se konačno svrstati u red «normalnih” zemalja na kulturnoj mapi sveta:

“Malo su bili plašljivi, dok smo ih ubeđivali da neće više biti atentata. Svakako ću ići da ih vidim, kao svoje vršnjake, to je jedna antologija nečega što je značajno za naš vek.”

Pred koncert Rolling Stones-a Beograd je življi nego obično, iako neće baš svi biti na licu mesta:

“Ne, zato što ni ne znamo ko je to.”

“Nisu mi nešto zanimljivi.“

“Mislim da je to super za Beograd zato što je to izuzetno kulturno i umetničko dešavanje. Stvar je ukusa, ali mislim da je to pun pogodak.”

“Došao sam na Rolling Stones iz Ljubljane.”

“Zabavno”

“Full of energy”

RSE: Da li znaš neku stvar od Rolling Stones-a?

“Angie, Painted black, Satisfaction…”
XS
SM
MD
LG