Dostupni linkovi

I novi plan priprema za nezavisnost?


Nebojša BUGARINOVIC, Anamari REPIC

Tvrdu poziciju Beograda još jednom je demonstrirao predsednik Vlade Vojislav Koštunica, izjavom da i peti po redu nacrt rezolucije, u stvari predstavlja pripremu za nezavisnost južne srpske pokrajine. "Kosovo neće biti nezavisno, i tu činjenicu ne mogu promeniti zvaničnici SAD svakodnevnim izjavama da se zalažu za nju", navodi se u saopštenju srpskog premijera.

Zvanični Beograd se nada da će u svom stavu i dalje uživati punu podršku Rusije, ali ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner, koji danas sa domaćinima u Beogradu razgovara i o Kosovu, na osnovu telefonskog razgovora predsednika Nikole Sarkozija sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ima drugačiji utisak:

„Reakcija predsednika Putina na najnoviji projekat rezolucije nije toliko negativna. Predsednik Putin izgleda smatra da smo mi učinili velike korake u njihovom smeru.“

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić objašnjava da se Srbija zalaže za nastavak pregovora, bez donošenja nove rezolucije. Usvajanjem nove rezolucije, bila bi opozvana aktuelna Rezolucija 12 44 koja garantuje suverenitet i integritet Srbije, kaže Samardžić:

„U najmanju ruku, krnji se Rezolucija 1244, što je evidentno kada se pažljivo čita ovaj dokument. Postoji mali popust u odnosu na naše stanovište da se ne primenjuje Ahtisarijev dokument u slučaju neuspeha pregovora, ali nama to nije nikakva garancija da nam se na kraju neće oduzeti suverenitet i teritorijalni integritet. Mi na to ne možemo da pristanemo - opoziv Rezolucije 1244 i izričito zahtevamo nastavak pregovora bez donošenja rezolucije.“

Predsednik Foruma etničke odnose Dušan Janjić kaže da se iza tvrdog stava Beograda možda krije namera da se Kosovo na kraju podeli, ali se boji da je reč o konfuznoj, nedovršenoj politici i – u suštini – samo o formalnom političkom jedinstvu sa Moskvom:

„Moguće da Beograd u koordinaciji s Moskvom još uvek zateže ne bi li dobio više. Moguće je i da Beograd ustvari više i nema operativan kontakt s Moskvom i da dosta autistično ide na ’zaoštravanje odnosa’, odnosno podizanje cene.“

Analitičar Foruma za međunarodne odnose Jelena Milić, jedna je od retkih javnih ličnosti u Srbiji koja otvoreno kaže da podržava nezavisnost Kosova. Ipak, ona konstatuje da je u poslednjih mesec dana došlo do značajnog zaokreta u odnosu prema kosovskom pitanju i da je insistiranje Vojislava Koštunice na poštovanju međunarodnog prava, kao i na supremaciji suverenosti nad zađtitom ljudskih prava, dalo rezultata, te da stoga ne veruje da se Beograd suočava sa mogućim gubitkom ruske podrške:

„Ne bih rekla da će Srbija čvrstinom svog stava iziritirati Rusiju. Ubeđena sam da negde postoji kombinacija između ruskih predstavnika i srpske vlade i mislim da je to jako dobro orkestrirana predstava za zapadne saveznike, za EU i SAD. Mislim da je javna diplomatija međunarodnih predstavnika prešla meru dobrog ukusa i zdrave logike i to im se sad vraća sa Koštuničim poentiranjem. Čini mi se da ćemo mi vrlo uskoro biti u situaciji da će Vojislav Koštunica izaći pred srpsku javnost s opravdanjem u smislu – evo, vidite, mi smo međunarodno pravno dokazali da smo u pravu. Sad oni koji hoće da siluju međunarodno pravo su odlučili da će stvari da budu drugačije, mi tu ništa ne možemo. To će možda biti uvertira za razgovor o podeli Kosova.“

Analitičar Dušan Janjić ukazuje na još jedan aspekt nepomirljivog stava Srbije prema novom predlogu rezolucije. “Beograd dolazi u opasnost da bude osumnjičen da izaziva pravni vakuum, čija bi posledica bilo albansko nasilje na Kosovu”, kaže Janjić:

„Neki to sve više povezuju sa postojećim planom B Beograda da se u slučaju albanskog nasilja podeli teritorija. Ili, sa idejom Beograda da bi zapravo na razgovor trebalo staviti status, što znači pitanje razgraničenja.“

Priština traži razmatranje statusnog procesa

Član Pregovaračkog tima Kosova Veton Suroi izjavio je, reagujući na najnoviji predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN, da se plan Martija Ahtisarija može sprovesti nakon što se postigne nezavisnost. U međuvremenu, analitičari ocenjuju da je zamena administracije UNMIK-a misijom EU optimum koji se može postići u Savetu bezbednosti UN.

Status može biti samo nezavisnost, a plan Martija Ahtisarija se može sprovesti samo u nezavisnom Kosovu, stav je političkih predstavnika kosovskih Albanaca. Veton Suroi, član kosovskog Pregovaračkog tima, reagujući na novi predlog rezolucije kaže:

“Svaki predlog je neka nova kategorija. To više nije deo one kategorije koja se vezuje za sprovođenje plana Martija Ahtisarija. Mi smo rekli da se plan može sprovesti samo ako se postigne nezavisnost, a sada se pokušava da se određeni delovi paketa izbace”, kaže Suroi.

Predsednik opozicione stranke Ora, Veton Suroi uputio je pismo članovima Pregovaračkog tima zatraživši da se momentalno razmotri aktuelna situacija u statusnom procesu i izradi nova strategija.

“Pismo se odnosi na analizu puta koji smo prešli i poziv da razgovaramo o izazovima koji nas ubuduće čekaju”, rekao je Suroi. Suroi je rekao da bi pregovarački tim trebalo da zauzme stav o procesu i predstavi ga Skupštini Kosova.

U međuvremenu u Skupštini nije postignut dogovor oko datuma održavanja sednica na kojoj bi se diskutovalo o odlaganju rešavanja statusa Kosova. Debatu o tome je zatražila opoziciona Demokratska partija Kosova. Šef parlamentarne grupe te stranke Jakup Krasnići traži jasan stav o tom pitanju.

“Ovaj parlament ima prvenstvenu odgovornost”, rekao je Krasnići.

Kosovski analitičari ocenjuju da je najnoviji predlog rezolucije o statusu Kosova, kojim se ne podrazumeva automatski nadzirana nezavisnost, već uspostavljanje misije Evropske unije, optimum koju je moguće postići imajući u vidu stavove Rusije.

Analitičar Dukađin Gorani kaže da će međunarodna diplomatija formirati novu misiju koja će imati ulogu posmatrača, za razliku od sadašnje misije UN, koja upravlja Kosovom.

“Važno je da posmatračka misija EU neće imati administrativnu ulogu. To znači da će Kosovo imati svoje strukture”, ocenjuje Gorani.

On predviđa da će se na osnovu aktulenih procesa nezavisnost postići sredinom sledeće godine.

“Zbog pravne pozicije potrebno je da se koncentrišemo na unapređenje stanja i smatram da će u faktičkom smislu dolaskom misije EU početi nova faza razvoja”, ocenjuje Gorani.

Inače, predlogom nove rezolucije o Kosovu predviđa se okončanje mandata UNMIK-a te uspostavljanje misije EU, a na određeno vreme nastavili bi se razgovori o statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG