Dostupni linkovi

Regrupisanje Al Quaide?


Nema verodostojnih informacija o tome da bi Al-Qaida mogla ponovo napasti mete na američkom tlu, ali zaključci američke obaveštajne zajednice otkrivaju da se ona regrupisala na avganistansko-pakistanskoj granici, uprkos šestogodišnjoj kampanji bombardovanja i drugim ratnim taktikama čiji cilj je bio da je unište.

Bela kuća će u četvrtak raspravljati o ovim zaključcima, koji su još pod pečatom tajne, zbog čega je i ekspert za kontraobaveštajni rad o ovom dokumentu govorio agenciji AP uz uslov anonimnosti.

Centar regrupisane Al-Qaide je u Pakistanu i ona je jača nego ikad od napada 2001. godine, pokazujući sve veću sposobnost za nove terorističke napade u Evropi i Americi, kaže pomenuti izvor i dodaje da je ova mreža stvorila do sada neviđeno robustan program obuke u kojem namerava da koristi i evropske operativce.

Istovremeno ovaj kontraobaveštajni oficir upozorava da pomenuti izveštaj govori o velikim rupama u obaveštajnom radu američkih službi, tako da je moguće da one ni nemaju informaciju o potencijalnim ili planiranim napadima Al-Qaide.
I John Kringen, šef uprave za analitiku CIA-e, izjavio je novinarima u Kongresu u utorak da se baza ojačane Al-Qaide nalazi u delovima Pakistana koju vlast ne kontroliše, potvrdivši da je obuka intenzivnija i češća i da je novca i komunikacije mnogo više.

Ova obaveštajna procena stiže uoči šireg izveštaja o proceni nacionalne opasnosti od terorizma, na kome se radi već dve godine, a koju treba da prezentuje 16 američkih obaveštajnih agencija.

Kontraobaveštajna zajednica je posebno zabrinuta zbog poslednjih operacija Al-Qaide. Sekretar za unutrašnju nacionalnu bezbednost Michael Chertoff izjavio je ove nedelje da ima osećaj da će se Sjedinjene Države ovog leta suočiti sa povišenim rizikom od terorističkih napada. A John Kringen je saopštio u kongresnom komitetu za bezbednost da će se, pre ili kasnije, Al-Qaidi morati oduzeti baza duž pakistansko-avganistanske granice.

Bushova administracija je često navodila opasnost od Al-Qaide kao opravdanje za produžavanje rata u Iraku. “Neprijatelj broj 1 u Iraku je Al-Qaida,” izjavio je u sredu i sekretar za štampu Bele kuće Tony Snow.

U izveštaju se navodi da je Al-Qaida pojačala napore da podigne operativnu sposobnost krajem 2004. godine, ali da u tome nije uspela sve do decembra 2006. kada je pakistanska vlada sa plemenskim liderima potpisala mirovni sporazum, kojim je praktično okončano pakistansko vojno prisustvo duž severozapadne granice sa Avganistanom, što je omogućilo Talibanima i operativcima Al-Qaide da nekažnjeno prelaze granicu i otvaraju kampove za obuku.

Pomenuti kontraobaveštajni oficir kaže da se izveštaj nije bavio lociranjem lidera Osame bin Ladena ili njegovom ulogom u mreži zato što je Al-Qaida u međuvremenu postala mreža u kojoj se vodeće uloge u ćelijama i drugim grupama prenose sa oca na sina, sa ujaka na rođaka. A što se samog Bin Ladena tiče, obaveštajci veruju da je još živ i da je pod zaštitom plemenskih vođa u pograničnoj zoni između Pakistana i Avganistana.
XS
SM
MD
LG