Dostupni linkovi

Podrška iz RS mjerama visokog predstavnika


“Visoki predstavnik je zadužen za priču o ratu i da obezbijedi potpuno sve moguće elemente za progon ratnih zločinaca ili optuženih za ratne zločine, bez obzira na kojoj se strani nalazili. I ja to podržavam", rekao je Dodik.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Tamara Despenić potvrdila je da je Ministarstvo još juče izreklo mjeru privremenog udaljavanja s posla za 35 lica protiv kojih Tužilaštvo BiH vodi istragu:

“Protiv kojih je pokrenuta istraga zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina, odnosno da se nalaze u pomagačkoj mreži optuženih za ratne zločine u Srebrenici. Svi suspendovani policajci zadržavaju sva prava predviđena zakonom do okončanja istrage, koja će dokazati osnovanost optužbi koje im se stavljaju na teret.”

Svih 35 policajaca je sa područja koje je pokrivao bivši centar javne bezbjednosti Zvornik. U skladu sa zakonom, suspendovani radnici dobivaće 55 odsto vrijednosti plate dok ne bude završen istražni postupak.

Bivši direktor policije RS-a, Dragomir Andan, koji je juče smijenjen s položaja zamjenika direktora policije RS-a za obuku, smatra da su mu ovom odlukom oduzeta sva ljudska prava:

„Imam pravo na život, na rad, na boravak. Nalazim se u nekom predpritvorskom procesu. Ja sam gospođu iz OHR-a koja me je pozvala da mi saopšti te razloge zamolio da kod visokog predstavnika i ostalih organa vlasti u BiH mi odrede mjeru pritvora jer ću lakše preživjeti taj dio, jer ukidanjem plate i ostalog ja nemam od čega da živim.“

Srpski pokret nevladinih asocijacija SPONA jučerašnje odluke visokog predstavnika smatra jednostranim jer se one odnose samo na Srbe. SPONA je pozvala visokog predstavnika da ubuduće izbjegava ovakve jednostrane poteze, koji mogu izazvati, kako su rekli, revolt kod srpskog naroda i dodatno zakomplikovati političku situaciju u BiH.
XS
SM
MD
LG