Dostupni linkovi

ISLAMABAD


Najmanje 50 militanata i 8 pakistanskih vojnika poginuli su u napadu pakistanskih specijalaca na Crvenu dzzamiju u Islamabadu, gde su zabarakadirali religiozni ekstremisti koji drzze taoce, saopsstila je vojska.
Medju stradalima je i lider islamista, imam Abdul Rashid Gazi.
Zarobljeno je oko 20 osoba koje su pokusale da pobegnu i oslobodjeno oko 80 talaca, medju njima i zene i deca, ali se veruje da dobro naoruzani militanti, koji i dalje kontrolisu deo ovog zdanja, drze jos neutvrdjeni broj talaca.
Portparol pakistanske armije, general major Vahid Arshad.
"Rec je o velikom kompleksu sa 75 prostorija, ne racunajuci podrume koji se nalazi ispod cele zgrade. Zbog toga akcija vojske tece sporo", istakao je Arshad.
Napadi su poceli posto su propali pregovori oko mirnog oslobadanja talaca.
Pakistanski predsednik Pervez Mussaraf rekao je u subotu da aktivisti i njihov lider nemaju drugog izbora nego da se predaju i da che, ukoliko to ne uccine, biti ubijeni.
Imam Abdul Rashid Gazi je porucio da ce on i njegovi sledbenici radije umreti nego se predati, izrazavajuci nadu da ce njihova smrt podstaci islamsku revoluciju u Pakistanu.
Sukobi izmedju ekstremista i vojske pocceli su 3. jula, kada su se ekstremisti povukli u Crvenu dzzamiju. Prema zvaniccnim podacima, 24 osobe su poginule u tim sukobima, ne raccunajuchi danassnje zzrtve.
Crvena dzzamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporisste protivnika Perveza Mussarafa koji podrzzava americcku kampanju protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG