Dostupni linkovi

Čeku kaže da nema razloga za odlaganja


“Jasno je da Savet bezbendosti zbog ruskog protivljenja ne može da usvoji rezoluciju koja bi podržala paket i preporuke medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija”, rekao je Čeku ističući istovremeno kako dodatni pregovori neće moći da dovedu do bilo kakvih promena u ovom procesu.

Čeku je rekao da je vreme da medjunarodna zajednica ne odlaže dalje process utvrdjivanja statusa Kosova i da time slabi jedinstvo medjunarodnog faktora.

“Naš je poziv jasan, Kosovo je spremno i treba da se sada kreće prema utvrdjivanju statusa,” rekao je Čeku I dodao kako nema nikakvog razlog za dalje odlaganje rešenja statusa Kosova.

Sef Britanske kancelarije u Prištini David Blunt, govoreći u ime diplomata koji su razgovarali sa kosovskim premijerom je rekao da se čini ogroman posao da se proces pomakne sa mrtve tačke i da ide napred.

“Ponoviću, čine se veliki napori u cilju iznalaženja potrebnog rešenja za konačni status. Mogu vam reći da je mnogo faktora koji rade na što bržem postizanju rezultata”, rekao je Blunt.

On je rekao da je teško obezbediti brzo rešavanje stausa jer se sam proces susreće sa mnogo nepredvidjenih problema.
Blunt je pozvao Kosovare da rade na unutrašnjem planu, bez obzira na put kojim će ići proces rešavanja statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG