Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Web Caffee: Kad u Budvi gradonačelnik bude jedan - Rus


Kvadratni metar stana u Budvi se, navodno, prodaje ovih dana po 12 tisuća eura. Da li je stvarno neko dostigao takvu cijenu ili nije – nije čak ni važno. Kupac, kažu, ionako skoro da i ne pita za cijenu – on odmah kupuje. Vlasti objašnjavaju da su se zahvaljujući njihovoj politici mnogi obogatili da je Crna Gora postala atraktivna. Ali, ako smijem dodati, uglavnom samo Rusima. Najezda Rusa, kaže za naš radio Vanja Ćalović, koordinatorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, veoma je zabrinjavajuća.

"Oni dolaze sa novcem, ne pitaju koliko nešto košta. Nepoznato je da li to kupuju u kešu ili to zaista kupuju preko računa i plaćaju porez.... Naši građani su prodali tu imovinu strancima koji tu neće razvijati nikakav biznis, neće ni na koji način doprinositi razvoju Crne Gore, nego će mijenjati stanove koji zvrje prazni u centru turizma u Crnoj Gori pri čemu još nemamo ni poresku politiku kojom bismo mogli da obezbijedimo da država ubira neki veći porez, na osnovu toga što oni drže stambene prostore praktično prazne.“ Problem je, kaže ona, što strani državljani nelegalno trguju nekretninama, kućama i zemljištima u Crnoj Gori, iako po važećem zakonu imaju pravo samo na etažnu svojinu. Vlast zatvara oči pred tom masovnom pojavom i grabi samo kratkoročnu korist.

Jedan od bisera crnogorskog primorja, Sveti Stefan, dat je 1. veljače ove godine na korišćenje kompaniji "Aman Resorts" iz Singapura na 30 godina. Prva odluka kompanije je bila da zatvori sve parkove, plaže, hotele šetalista – radi rekonstrukcije i zato što ne žele da posluju "ispod njihovog nivoa." Sve će otvoriti iduće godine kad završe rekonstrukciju! U redu, razumijem. Jedino me zanima kako je to Crna Gora dozvolila da joj najatraktivnije plaže budu ove sezone u očajnom stanju (bez tuševa, WC-a, kabina za presvlačenje itd) i kakav je to ugovor potpisan sa "Aman Resorts" koji ne definira stanje plaža, prilaznih puteva, staza, rasvjete i slično?

Pa nije vrag da se stranim ulagačima ili "ulagačima" vjeruje na riječ? Nije li normalno imati ugovor u kojem se definiraju obaveze, ali i posljedice ako se ugovor ne poštiva? Može li iko shvatiti kako je moguće da najatraktivniji lokalitet, Sveti Stefan, bude zatvoren? Za naš radio jedan tamošnji mještanin ovako je opisao kako danas izgleda Sveti Stefan: "Avetinjski. Neupaljena svijetla, ne radi plaža, ne radi nijedan restoran. Dolazi puno ljudi sa strane. Nema WC-a, nema vode da popiju nigdje!"

Neki analitičari u američkom State Departmentu upozoravaju da se tokom "privatizacije" u Crnoj Gori možda radi i o pranju novca. Engleski stručnjak za turizam, Leo Kickman, u svojoj knjizi "FINAL CALL" ("Posljednji poziv") analizira tu nekontroliranu privatizaciju i turističku izgradnju tvrdeći da će mnogi turistički biseri postati "gradovi duhovi" jer bogati dolaze, kupuju, i koriste to dva mjeseca!!! Ostalih 10 mjeseci u tim će naseljima-gradovima živjeti samo duhovi kaže on. Njemački Die Zeit je u lipnju ove godine objavio istraživački tekst pod naslovom "Kupiti, prodati, nestati." Istina, tekst se odnosi na Istru, ali ne vidim zašto se ne bi mogao odnositi i na Crnu Goru. Takve silne rasprodaje koje se događaju i u Crnoj Gori sigurno odgovaraju onima koji kupuju i prodaju, ali isplati li se to, međutim, crnogorskoj državi? Nisu rijetki primjeri da se privatizacije najprije pretvore u rasprodaje, a rasprodaje u – pljačku.

Na vrata onog para sa početka priče su pokucali vjerovnici. Nije bilo drugog načina da otplati svoje dugove već da rasprodaju imovinu. Tako je vratio dugove, postao siromah i za budzašto rasprodao ono što mu je obitelj gradila stoljećima. Valjda se neće dogoditi da se jednom neko sjeti kako je sjedio u svojoj dnevnoj sobi u Podgorici i rasprodao Crnu Goru kako bi namirio "svoje" dugove (penzije, plaće...).

Čitao sam da Budvu ponosno porede sa Monte Carlom. Šteta što je ne porede sa španjolskom Palma de Mallorcom, tada bi slijedeće poređenje bilo efektnije. Tamo su, naime, vec do 2004-e godine imali osam gradonačelnika koji su – Nijemci, jer su dio Evropske unije, pa je sve legalno. Nijemci su vlasnici 80% gruntovnica i centralna vlast je – njemačka.

I to mi se čini boljim nego da ti gradonačelnik postane neki – tovariš. Osim ako i on jednom ne bude član Evropske unije pa i u Budvi, kao u Palma de Mallorci, sve bude legalno, pa čak i Rusija ostvari svoj stoljetni san i dobije izlaz na Jadransko more, pa Crnogorci prestanu da budu onako visoki i stasiti i kosa im malo poplavi, a Crnogorke prestanu biti onako vitke, pa postanu onako - više bucmaste.

Email me Nenad Pejic
  • 16x9 Image

    Nenad Pejić

    Od rujna mjeseca 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

XS
SM
MD
LG