Dostupni linkovi

Novi pregovori, ali rešenje - nadgledana nezavisnost


“Prema svemu sudeći, biće još jedna faza pregovora, ali će ona biti vremenski ograničena, utvrdiće se rok. Američki predsjednik Buš je jasno rekao da će nezavisnost Kosova biti rezultat pregovora, da će to biti nadgledana nezavisnost sa zaštitinim mehanizmima za srpsku manjinu, za njihove manastire i imovinu. To je odgovornost koju mi shvatamo ozbiljno,” rekao je Frid nakon sastanka sa Pregovaračkom ekipom Kosova u Prištini.

Frid je pozvao kosovske lidere da nastave saradnju sa međunarodnom zajednicom. Nekoliko puta tokom obraćanja novinarima Frid se pozvao na izjavu predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša u Tirani, u kojoj je kazao da će doći vreme kada će se reći dosta i kada će se priznati nezavisnost Kosova. Frid je najavio susret članova Pregovaračke ekipe Kosova sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs krajem jula u Vašingtonu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara se tokom jendodnevnog boravka na Kosovu susreo sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom, koje je takođe informisao o susretu Buš - Putin i stavovima SAD u vezi sa daljim nastavkom procesa utvrđivanja statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG